Iese Marea Britanie din UE? Situatia negocierilor cruciale de la Bruxelles dupa prima zi de discutii

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 13:41
3643 citiri
Iese Marea Britanie din UE? Situatia negocierilor cruciale de la Bruxelles dupa prima zi de discutii
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat vineri dimineata "unele progrese" in negocierile dintre Marea Britanie si liderii celorlalte 27 de state la Bruxelles, dupa 15 ore de discutii, dar a adaugat ca "mai sunt multe de facut".

Tusk a avut o serie de intalniri informale cu premierul britanic David Cameron si cu alti lideri dupa reuniune, iar lucrarile summitului s-au reluat vineri.

Brexit: Intalnire cruciala la Bruxelles - liderii europeni au pareri impartite

Disensiunile cu privire la propunerile Marii Britanii sunt mai profunde decat se anticipa, noteaza BBC.

In a doua zi a reuniunii, vineri, Cameron va incerca sa obtina acordul pe care-l doreste inainte sa organizeze un referendum pe tema ramanerii sau nu a Marii Britanii in UE.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, citata de Reuters, ca a devenit "clar ca un acord nu va fi usor pentru multi, dar ca exista vointa in acest sens".

Brexit: Exista sanse ca investitorii sa lase Marea Britanie pentru Romania?

Ce s-a intamplat joi

Prima sesiune a Consiliului Uniunii s-a incheiat, joi, fara sa se ajunga la un acord asupra mai multor probleme, iar surse europene au declarat ca reuniunea a fost "intensa si contructiva", toate statele participante exprimandu-si dorinta ca Marea Britanie sa ramana in blocul european, insa unele dintre ele si-au exprimat o serie de ingrijorari.

"Ne asteptam la acest lucru", a declarat o sursa europeana, care a adaugat "insa speram ca unele sa fie mai putin critice".

Un acord este posibil in a doua zi a summitului, insa "discutiile pot continua toata ziua" de vineri, potrivit corespondentului BBC Chris Morris.

Potrivit unei surse europene, cinci sunt aspectele asupra carora nu s-a ajuns la un acord, si anume modul in care vor fi modificate acordurile UE, cate state europene pot limita ajutoarele acordate migrantilor europeni, cat timp poate impune un stat aceste limitari, daca limitarea ajutoarelor pentru copiii migrantilor europeni pot fi aplicate retrospectiv si daca sa fie modificat principiul unei uniuni "tot mai stranse".

"Vom incheia un acord la acest summit numai daca se inregistreaza progrese fata de situatia de la (ora locala) 20.30 (21.30, ora Romaniei) ", declara joi seara o sursa guvernamentala britanica. "Daca nu, nu vom avea un acord la acest summit. Ne asteapta un efort in noaptea de (joi spre vineri) si va trebui sa vedem progrese reale", adauga sursa citata.

Era neclar daca era vorba despre o "exagerare sau despre o dezamagire reala" fata de lipsa unor progrese, comenta un editor BBC.

Oficiali europeni si-au exprimat optimismul, anterior, dupa ce presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker s-a declarat "destul de increzator" in cadrul summitului, iar Tusk a subliniat ca este un summit de la care se asteapta "totul sau nimic".

Cameron declara joi, la sosirea la Bruxelles, ca va "lupta pentru Marea Britanie. Daca vom putea obtine un acord bun, il voi accepta. Dar nu voi accepta un acord care nu ne ofera ceea ce avem nevoie".

Critici euroscepici ai premierului au catalogat acest proces drept o "inselatorie", apreciind ca chiar daca ar fi acceptate reformele pe care Londra le propune, ele nu vor permite Marii Britanii sa blocheze legislatia europeana pe care nu o doreste si nu vor afecta amploarea migratiei.

Brexit: Cutia Pandorei pentru Uniunea Europeana si riscurile pentru Romania

Urmeaza referendumul

In cazul in care David Cameron obtine un acord, el va reveni la Londra cat mai rapid posibil si va convoca o reuniune de urgenta a Cabinetului in vederea stabilirii pozitiei pe tema unei ramaneri a Marii Britanii in UE. Ministrii care doresc iesirea tarii din blocul european vor putea sa-si exprime opiniile.

Ulterior, premierul britanic ar putea sa anunte data referendumului pe aceasta tema pe care l-a promis.

El mai are o sansa sa obtina un acord la urmatorul summit UE, prevazut pe 17 martie. Potrivit unor surse, un summit special ar putea avea loc, de asemenea, la sfarsitul lui februarie.

In cazul in care premierul britanic obtine un acord in februarie sau martie, referendumul poate avea loc cel mai probabil pe 23 iunie, scrie BBC, adaugand ca scrutinul poate fi organizat totodata pana la sfarsitul lui 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#negocieri iesire Marea Britanie UE, #negocieri Bruxelles Marea Britanie, #negocieri Brexit , #Marea Britanie