Inca o zi pana la referendum - Iata de ce vrea Marea Britanie sa iasa din UE

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 11:56
15171 citiri
Inca o zi pana la referendum - Iata de ce vrea Marea Britanie sa iasa din UE

Britanicii decid joi la urne printr-un referendum cu o miza uriasa daca Regatul Unit ramane in Uniunea Europeana sau o paraseste.

The Associated Press prezinta, miercuri, ce se afla in spatele relatiei dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, transmite News.ro.

Ce este Uniunea Europeana?

Germania de Vest (fosta Republica Federala Germana, RFG), Franta si alte patru tari formeaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) in 1967, hotarate sa lase pentru intotodeauna in urma baia de sange din cele doua razboaie mondiale.

Grupul devine Uniunea Europeana (UE) in 1993 si se transforma in blocul celor 28 de natiuni, cu peste 500 de milioane de locuitori, care se intinde in prezent din Irlanda si pana la Marea Egee, si care detine puteri substantiale asupra legislatiei, politicilor economice si sociale ale statelor membre.

Uniunea are propriul Parlament, o banca centrala, iar 19 state membre folosesc euro, o moneda comuna.

De ce se gandeste Marea Britanie sa iasa din UE?

Marea Britanie a aderat la blocul european in 1973, insa numerosi britanici considera ca aceasta natiune insulara - o fosta putere imperiala, cu legaturi puternice cu Statele Unite - este fundamental diferita de vecinii sai europeni. Britanicii anti-UE resping totul, de la cotele de pescuit si pana la dimensiunea fructelor, care sunt decise la Bruxelles.

Citeste si cinci motive pentru care Marea Britanie ii va lipsi Uniunii Europene

Viziunea antieuropeana este deosebit de puternica in Partidul Conservator al premierului David Cameron. In parte cu scopul de a-si linisti partidul a promis Cameron sa organizeze un referendum pe tema apartenentei tarii la UE, pana la sfarsitul lui 2017. Perspectiva unei iesiri a Marii Britanii din UE este cunoscuta sub numele de "Brexit" (o prescurtare a expresiei "British exit").

De ce vor unii britanici sa ramana in UE?

Proeuropenii spun ca economia si securitatea britanice sunt consolidate prin ramanerea tarii in UE. Sustinatorii Uniunii argumenteaza ca ramanerea in cadrul blocului faciliteaza importul si exportul de bunuri din si catre statele membre, cu un efort minim, atat pentru companiile britanice mari, cat si pentru intreprinderile mici. Ei afirma ca apartenenta la blocul Celor 28 le ofera mai multe optiuni si le faciliteaza traiul si munca in alte tari.

Liderii Partidului Laburist argumenteaza, totodata, ca regulile si reglementarile europene si hotararile tribunalelor europene au imbunatatit modul in care sunt tratati muncitorii britanici. Ei afirma ca indepartarea acestor masuri de protectie ar putea conduce la o scadere a nivelului de trai.

Care sunt problemele ce modeleaza campania?

Tabara "remain", condusa de premier, argumenteaza ca economia britanica va suferi o lovitura teribila daca tara paraseste blocul comercial. Aceasta pozitie este sustinuta de numerosi conducatori de intreprinderi de prim-plan, care avertizeaza cu privire la o posibila catastrofa.

Tabara "leave" s-a concentrat asupra unor temeri cu privire la imigratia din alte parti ale UE, odata ce aderarea la Uniune le acorda locuitorilor altor state membre dreptul sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie. Ea argumenteaza ca, iesind din Uniune, Londra poate prelua in intregime controlul asupra fontierelor britanice si poate institui propriile reguli de intrare pe teritoriul britanic.

Liderii UE au refuzat orice compromis asupra principiului potrivit caruia cetatenii europeni pot sa traiasca si sa munceasca liber in alte state membre. Insa ei au oferit Londrei un mecanism de urgenta, care-i permite sa limiteze plata ajutoarelor sociale, pentru o perioada de timp, in cazul in care autoritatile arata ca sistemul britanic al bunastarii este supus unor presiuni.

Ce urmeaza?

Rezultatul referendumului este dificil de prezis, deoarece exista putine precedente - Marea Britanie nu a mai organizat un referendum pe teme europene din 1975. De asemenea, sondajele de opinie au fost extrem de inexacte in privinta alegerilor din 2015 si variaza considerabil. Unele crediteaza tabara "remain" ca invingatoare, pe cand altele crediteaza tabara "leave" cu un avans.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...