Brexit: Londra anticipeaza o saptamana ''majora'' pentru discutiile cu UE

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 17:53
3219 citiri
Brexit: Londra anticipeaza o saptamana ''majora'' pentru discutiile cu UE
Premierul Marii Britanii/Boris Johnson

Marea Britanie si Uniunea Europeana se pregatesc pentru o saptamana "foarte importanta", a declarat duminica ministrul britanic de externe Dominic Raab, in contextul in care discutiile cu privire la un acord comercial post-Brexit intra in linie dreapta fara ca divergentele majore sa fi fost rezolvate, potrivit Reuters.

Negociatorul UE, Michel Barnier, in drum spre o sesiune de negocieri, le-a spus reporterilor la Londra ca "munca continua, chiar si duminica".

Cele doua parti mai spera inca sa ajunga la un acord pentru a evita riscul perturbarii la sfarsitul lunii decembrie a schimburilor comerciale in valoare de aproape 1.000 miliarde de dolari.

"Este o saptamana foarte importanta, ultima saptamana intr-adevar majora (...) totul se invarte cu adevarat in jurul a doua teme de baza", a declarat Dominic Raab pentru BBC.

De cand britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in 2016, negociatorii au ratat mai multe termene fara sa ajunga la un acord privind politica in materie de concurenta, cu scopul de a garanta celor doi viitori fosti parteneri reglementari echitabile sau cu privire la distribuirea drepturilor de pescuit, cel mai spinos subiect, conform ministrului britanic.

Acordul de tranzitie, in perioada caruia continua sa fie aplicate normele comune, expira la 31 decembrie, iar Londra a spus ca nu va solicita o prelungire.

"Avem nevoie sa gasim un acord in cursul saptamanii care vine sau poate o zi sau doua dupa aceea", a afirmat Dominic Raab, citat de Times Radio.

Desi au o pondere de numai 0,1% in economia britanica, drepturile de pescuit fac figura de simbol, Regatul Unit argumentand ca, in calitate de natiune independenta, trebuie sa detina controlul deplin al apelor din jurul sau.

Ludovic Orban: In democratie, premierul e dat de partidul care castiga. Pentru noi, singurul adversar este PSD

Ludovic Orban, despre invitatia lui IPS Teodosie la pelerinajul de Sf. Andrei: Orice preot trebuie sa puna pe primul plan viata oamenilor

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Brexit Marea Britanie, #stiri internationale, #Uniunea Europeana, #negocieri Brexit , #Marea Britanie