Lovitura pentru Boris Johnson: Camera Comunelor a adoptat legea care solicita amanarea Brexit-ului

Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 22:11
10521 citiri
Lovitura pentru Boris Johnson: Camera Comunelor a adoptat legea care solicita amanarea Brexit-ului
Foto: Arhiva Hepta.ro

Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat miercuri seara, in faza finala, legea care cere amanarea Brexit-ului, dandu-i o noua lovitura premierului Boris Johnson, pentru a impiedica o iesire fara acord din UE la 31 octombrie, relateaza AFP si Reuters.

Actul normativ a fost adoptat cu 327 de voturi 'pentru' si 299 'impotriva' in a treia si ultima lectura.

Actul normativ va ajunge acum in Camera Lorzilor, unde urmeaza sa fie dezbatut probabil timp de mai multe zile.

Potrivit BBC, in aceasta Camera, este asteptata tergiversarea votului, prin diverse tactici. Deja au fost depuse 86 de amendamente la acest proiect. De asemenea, Camera Lorzilor are posibilitatea de a adopta proiectul in forma sa finala sau de a-l retrimite Camerei Comunelor cu amendamente.

Astfel, parlamentarii conservatori, care nu detin majoritatea in Camera Lorzilor, incearca sa amane ca aceasta initiativa legislativa sa devina lege inainte ca Boris Johnson sa suspende Parlamentul, la inceputul saptamanii viitoare.

Boris Johnson: Guvernul nu poate functiona, alegeri anticipate la 15 octombrie

Premierul Boris Johnson a reactionat imediat si a spus ca actul normativ pune efectiv capat negocierilor privind Brexit-ul.

El a mai declarat ca legea adoptata il forteaza pe premier sa capituleze in negocierile cu UE si ca priveaza Marea Britanie de dreptul de a decide cat de mult ar trebui sa stea in UE.

Johnson a declarat totodata ca guvernul nu poate functiona, daca parlamentul refuza sa adopte ceea ce el propune.

El a spus, de asemenea, ca trebuie sa aiba loc alegeri la 15 octombrie.

Premierul Boris Johnson a supus miercuri seara parlamentarilor britanici o motiune vizand aprobarea organizarii de alegeri anticipate. Votul asupra motiunii este programat sa aiba loc in Camera Comunelor in noaptea de miercuri si are nevoie de aprobarea a 434 de parlamentari. Asadar, premierul are nevoie de sustinerea a doua treimi din deputati, dar Partidul Laburist si alte formatiuni politice din opozitie au declarat ca nu vor sustine motiunea pana cand legislatia menita sa previna un Brexit fara acord nu intra in vigoare.

Liderul laburist Jeremy Corbyn l-a acuzat miercuri pe premierul Boris Johnson ca ofera "otrava unei iesiri fara acord" prin chemarea adresata parlamentarilor de a sustine organizarea de alegerile anticipate.

La doar cateva minute de la aprobarea legii care cere amanare Brexitului, Corbyn si-a reiterat pozitia privind sustinerea pentru un nou scrutin odata ce actul normativ va intra in vigoare. "Lasati ca acest proiect de lege sa obtina avizul regal si apoi vom sustine alegerile", a declarat Corbyn.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#lege amanare Brexit aprobata, #Boris Johnson anticipate octombrie , #Marea Britanie