Lovitura pentru Boris Johnson: Curtea Suprema a decis in unanimitate ca suspendarea Parlamentului e ilegala, asa ca isi reia activitatea chiar maine

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 12:45
14308 citiri
Lovitura pentru Boris Johnson: Curtea Suprema a decis in unanimitate ca suspendarea Parlamentului e ilegala, asa ca isi reia activitatea chiar maine

Curtea Suprema a Marii Britanii, cea mai inalta instanta din UK, a decis ca suspendarea Parlamentului de catre premierul Boris Johnson este ilegala.

Decizia a fost luata in unanimitate de cei 11 judecatori ai Curtii Supreme, potrivit BBC.

Hotararea reprezinta o infrangere pentru prim-ministrul britanic si ofera mai multe sanse parlamentarilor de a obiecta fata de planurile lui Johnson privind Brexit-ul.

Acum, Parlamentul poate fi convocat oricand, potrivit sursei citate.

Lady Hale, presedintele Curtii Supreme a Regatului Unit, a declarat ca prorogarea Parlamentului a fost o actiune "nelegala, nula si fara niciun efect".

"Aceasta suspendare prelungita a democratiei parlamentare a avut loc in circumstante destul de exceptionale: schimbarea fundamentala care urma sa se produca in Constitutia Regatului Unit pe 31 octombrie", se afirma in motivarea deciziei.

"Nicio justificare pentru o actiune cu un efect atat de extrem nu a fost prezentata instantei", afirma judecatorii.

Johnson a suspendat - sau a prorogat - Parlamentul timp de cinci saptamani la inceputul acestei luni, sustinand ca face acest lucru pentru a programa discursul reginei in Parlament pe 14 octombrie, cand va prezenta noile propuneri legislative.

"Asadar, Curtea (Suprema) este obligata sa concluzioneze ca decizia de a o sfatui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) sa proroge Parlamentul este nelegala pentru ca a avut efectul de a impiedica sau preveni Parlamentul sa-si indeplineasca functiile constitutionale, fara o justificare rezonabila", se arata in motivarea instantei.

In continuare, potrivit instantei, procedurile vor fi decise de speakerii Camerei Comunelor si Camerei Lorzilor.

Downing Street 10, resedinta premierului britanic, a transmis ca "proceseaza, in prezent, verdictul".

Speakerul Camerei Comunelor, John Bercow, a salutat decizia curtii si a spus ca Parlamentul trebuie convocat "fara intarziere".

Bercow a mai afirmat ca cetatenii Regatului Unit au dreptul sa se astepte ca "Parlamentul sa isi indeplineasca functia". Totodata, el a spus ca s-a consultat cu liderii partidelor si i-a instruit pe oficiali sa se pregateasca pentru reluarea activitatii Camerei Comunelor.

"Nu este o convocare a Parlamentului, pentru ca Parlamentul nu a fost prorogat in mod corespunzator", a sustinut Bercow.

Acesta a spus ca se asteapta ca activitatea Parlamentului sa fie reluata miercuri, incepand cu ora locala 11:30 (13:30 - ora Romaniei).

Lupta lui Boris cu Parlamentul si Justitia

Parlamentul de la Londra a fost suspendat la jumatatea lunii septembrie, pana pe 14 octombrie, ca urmare a deciziei de a respinge propunerea lui Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, in contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fara acord.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat in justitie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentand ca acest lucru este ilegal si neconstitutional, pentru ca intentia lui este sa forteze un Brexit fara acord la 31 octombrie, limitand posibilitatile oponentilor de a obiecta.

Amintim ca Tribunalul Superior din Londra, a decis, in luna septembrie, ca suspendarea Parlamentului britanic este legala, actiunea fiind intentata de antreprenoarea Gina Miller.

Ulterior, Inalta Curte Civila din Scotia, cea mai inalta instanta de apel din regiune, a stabilit ca prorogarea a fost ilegala.

Citeste si:
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com