Marea Britanie amana o cerere oficiala de iesire din UE. Cameron nu activeaza Articolul 50

Luni, 27 Iunie 2016, ora 19:44
14762 citiri
Marea Britanie amana o cerere oficiala de iesire din UE. Cameron nu activeaza Articolul 50

Marea Britanie amana o cerere oficiala de iesire din Uniunea Europeana. Premierul britanic David Cameron a anuntat luni in Parlament ca nu va activa in acest moment articolul 50, care permite iesirea Regatului Unit din blocul comunitar.

"Guvernul britanic nu va declansa Articolul 50 in aceasta etapa. Este decizia noastra suverana si doar Marea Britanie este cea care poate sa o ia. (...)

Maine voi merge la Consiliul European, in acest moment, Marea Britanie nu va inovoca art 50, pentru ca decizia trebuie luata de viitorul premier, este o decizie suverana pe care trebuie sa o luam noi, britanicii. Relatia pe care o vom avea pe vitor cu UE va fi decisa de viitorul guvern de la Londra. Trebuie sa discutam cu partenerii nostri din intreaga lume. Trebuie sa ne continuam cooperarea in domeniul securitatii", a punctat Cameron.

Acesta a mai spus ca el si cabinetul pe care il conduce au transmis clar ca votul in favoarea iesirii din Uniunea Europeana trebuie sa fie acceptat.

"Nu mai pot exista dubii in legatura cu rezultatul (referendumului - n.red.). Am transmis clar - iar Cabinetul a convenit in aceasta dimineata - ca decizia trebuie acceptata", a afirmat el, in discursul sustinut in fata parlamentarilor.

Cameron a promis ca va consulta administratiile din Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor in pregatirea negocierilor asupra Brexit.

Cameron a mai subliniat ca Banca Angliei si Trezoreria nu vor ezita sa ia masuri suplimentare pentru a stabiliza pietele financiare, daca va fi nevoie. "Marea Britanie isi doreste cele mai bune legaturi economice posibile cu vecinii sai europeni dupa Brexit", a adaugat Cameron.

Premierul britanic a mai spus ca, indiferent de natura viitoarei relatii a tarii sale cu UE, isi doreste ca actualele aranjamente privind securitatea sa continue.

In acest moment, articolul 50 din Tratatul de la Lisabona se afla in centrul dezbaterii, liderii UE neavand nicio posibilitate de a forta UK sa paraseasca mai repede uniunea, asa cum isi doresc de teama ca si alte tari ii vor urma exemplul.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: AGERPRES