Marea Britanie cere iar amanarea Brexitului. Intalnire de urgenta duminica la Bruxelles

Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 06:47
13029 citiri
Marea Britanie cere iar amanarea Brexitului. Intalnire de urgenta duminica la Bruxelles
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a dat asigurari presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca urmeaza sa ii fie trimisa o scrisoare chiar sambata seara pentru a i se face cunoscuta cererea Londrei de a se amana din nou Brexitul, prevazut in mod normal pentru 31 octombrie.

Aceasta cerere este consecinta unui vot al deputatilor britanici, care au decis sambata dupa-amiaza cu o scurta majoritate sa amane decizia lor asupra acordului de divort anuntat joi intre Londra si Bruxelles.

"Donald Tusk va demara o serie de consultari cu liderii celor 27 cu privire la modalitatea de a reactiona", a explicat o sursa europeana pentru AFP, potrivit Agerpres.

Ulterior, informatia a fost confirmata pe Twitter de Donald Tusk care a scris ca asteapta scrisoarea, potrivit The Guardian.

Johnson a suferit, sambata, prima infrangere in Parlament, unde a supus votului acordul pe care el l-a negociat cu UE. In schimb, parlamentarii au ales sa voteze, cu 13 zile inainte de noul termen limita pentru Brexit, un amendament care amana votul pe acord.

Au fost 322 de voturi pentru amendament, in timp ce Johnson n-a reusit sa adune in jurul sau decat 306 voturi. Premierul nu s-a aratat insa descumpanit, ci a sustinut ca va reusi sa aiba o "majoritate covarsitoare". Mai mult, a anuntat atunci, pe moment, ca nu va cere la Bruxelles o amanare a Brexitului, iar acesta se va produce la 31 octombrie, cu sau fara un acord.

Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta de sambata din Parlamentul britanic

Vestile i-au pus in alerta pe liderii UE. Duminica dimineata, ambasadorii statelor UE27 au fost convocati de Donald Tusk pentru a analiza situatia, in timp ce Comisia Europeana i-a cerut urgent lui Johnson sa spuna ce pasi are de gand sa faca acum.

Pentru ca amanarea sa fie aprobata de UE este insa nevoie de unanimitate si presedintele Frantei, Emmanuel Macron, deja a anuntat, dupa o discutie telefonica pe care a avut-o cu Boris Johnson, ca el nu crede ca amanarea Brexitului mai e acum o solutie.

Macron a vorbit cu Johnson si nu vrea amanarea Brexitului: Parlamentul sa aprobe sau sa respinga acordul

A fost pentru prima oara din 1982 cand Parlamentul britanic s-a reunit in sedinta intr-o sambata. Acum 37 de ani era vorba de inceputul Razboiul din Insulele Falkland.

Intre timp, zeci de mii de britanici au iesit pe strazi cerand un nou referendum: "Vrem sa ramanem in UE" - i-au transmis ei lui Johnson.

#Boris Johnson Donald Tusk amanare Brexit , #Marea Britanie