Marea Britanie este cu 1.500 de miliarde de dolari mai saraca dupa votul proBrexit

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 09:22
8329 citiri
Marea Britanie este cu 1.500 de miliarde de dolari mai saraca dupa votul proBrexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie este cu 1.500 de miliarde de dolari mai saraca din cauza scaderii valorii lirei sterline dupa votul privind iesirea din Uniunea Europeana, estimeaza banca elvetiana Credit Suisse intr-un raport cu privire la avutia mondiala publicat marti.

De la referendumul din data de 23 iunie 2016, lira sterlina s-a depreciat cu aproximativ 16% in raport cu dolarul, ceea ce inseamna ca avutia Marii Britanii a scazut semnificativ atunci cand este calculata in dolari, informeaza Reuters.

Efectul Brexit: E corect sa comparam pierderile pe bursa cu banii pe care ii da Londra Uniunii Europene?

Ce avere are regina Angliei: E mai putin bogata decat ai crede

In schimb, avutia Japoniei, a treia economie mondiala, a inregistrat o crestere de 19% pana la 24.000 de miliarde de dolari, gratie aprecierii yenului in raport cu dolarul american.

De asemenea, avutia SUA a crescut pentru al optulea an consecutiv ajungand la 85.000 de miliarde de dolari.

Potrivit calculelor analistilor de la Credit Suisse, avutia Marii Britanii a scazut cu 10% sau 1.500 de miliarde de dolari pana la 14.000 de miliarde de dolari, iar aceasta avutie este detinuta de 49 de milioane de persoane adulte.

De asemenea, Credit Suisse estimeaza ca numarul milionarilor din Marea Britanie a scazut cu 15% ca o consecinta directa a votului proBrexit.

"Marea Britanie a avut un final foarte tumultos al perioadei iunie 2015-iunie 2016, cu un declin semnificativ al cursului de schimb si al bursei dupa votul privind iesirea din UE. Perspectiva este foarte incerta, atat pentru economie, cat si pentru avutia gospodariilor", se arata in raportul Credit Suisse.

La nivel global, Credit Suisse estimeaza ca avutia mondiala a crescut cu 1,4% pana la 256.000 de miliarde de dolari in perioada iunie 2015-iunie 2016, urmand ca pana in 2021 sa ajunga la 334.000 de miliarde de dolari.

De asemenea, banca elvetiana prognozeaza ca in urmatorii cinci ani la nivel mondial vor aparea 945 de noi miliardari ducand numarul lor total la aproape 3.000 de miliardari.

"Peste 300 din noii miliardari vor fi din America de Nord. China ar urma sa adauge mai multi miliardari decat toate tarile din Europa impreuna, ceea ce va duce numarul total al miliardarilor din China la peste 420", se arata in raportul publicat marti.

In ceea ce priveste numarul persoanelor cu o avere de cel putin un milion de dolari, acesta a crescut la nivel mondial cu 596.000 pana la 32,9 milioane. Japonia, SUA si Germania au fost responsabile pentru cel mai mare numar de noi milionari, dar in urmatorii cinci ani tarile care ar urma sa inregistreze cel mai puternic ritm de crestere al milionarilor sunt China (73%), India, Australia si Canada.

Piramida bogatiei: Jumatate din averea lumii e controlata de 1% din populatia globala

Citește și:
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Principalul favorit în a prelua ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu este consilierul prezidențial Ligia Deca, una dintre persoanele care a lucrat la proiectul șefului...
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...