Marea Britanie iese din UE: 8 intrebari la care trebuie sa raspunda David Cameron

Vineri, 24 Iunie 2016, ora 08:33
8899 citiri
Marea Britanie iese din UE: 8 intrebari la care trebuie sa raspunda David Cameron

Britanicii au votat, joi, intr-un referendum istoric pentru relatia lor cu UE, dar si pentru viitorul Uniunii Europene in general si al sutelor de milioane de cetateni care traiesc in statele membre.

Noaptea numararii voturilor a fost una tensionata. Inainte de votul crucial, taberele pareau la egalitate, dar sondajele dadeau un avantaj celor pro-UE. Brexitul a fost pe buzele tuturor, atat ale britanicilor cat si ale europenilor, care au stat cu sufletul la gura in tot acest timp. Pe masura ce au inceput sa soseasca rezultatele, tabara Brexit s-a instalat insa in frunte.

Dupa ce vor fi anuntate rezultatele finale - cel mai probabil in favoarea unui Brexit - premierul David Cameron urmeaza sa se adreseze natiunii. The Guardian prezinta 8 intrebari la care ar trebui sa raspunda oficialul britanic in alocutiunea sa.

1. Ce se va face pentru a calma pietele? Cu lira in cadere libera, va interveni Banca Angliei? S-a vorbit chiar de inchiderea bursei. Cameron trebuie sa lamureasca aceste scenarii.

2. Va ramane el prim-ministru? Nimeni nu se asteapta ca el sa plece chiar in aceasta dimineata, insa va fi capabil sa supravegheze procesul de retragere a Marii Britanii din UE? E posibil, scriu jurnalistii britanici, ca premierul David Cameron sa anunte ca va face un pas in spate.

3. Va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona imediat? Acesta este procesul prin care incepe, oficial, numaratoarea inversa pentru iesirea Marii Britanii din UE. Inainte de referendum, Cameron spunea ca va invoca imediat articolul, in caz de Brexit. Insa, noteaza Guardian, nu are "niciun motiv sa faca asta urgent si toate motivele din lume sa amane acest lucru". Intelept ar fi ca oficialul britanic sa spuna clar ce intentii are.

4. Va fi convocat Parlamentul? Guvernul trebuie sa-i asigure pe parlamentari ca are un plan, inainte de deschiderea pietelor, luni.

5. Cine va fi responsabil de negocierile de retragere?

6. Va exista un buget de urgenta?

7. Vor fi alegeri anticipate? Brexitul inseamna un esec pentru Cameron si oricine va conduce negocierile de retragere trebuie sa se aiba sprijinul Parlamentului.

8. Accepta Cameron ca scotienii sa organizeze un al doilea referendum, pentru independenta? Premierul Scotiei a declarat ca acest rezultat "arata clar ca populatia Scotiei se vede ca facand parte din UE", o aluzie la o eventuala noua incercare de desprindere de regat.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...