Marea Britanie incepe maine iesirea istorica din Uniunea Europeana, un demers fara precedent in istorie

Marti, 28 Martie 2017, ora 23:19
10724 citiri
Marea Britanie incepe maine iesirea istorica din Uniunea Europeana, un demers fara precedent in istorie
Foto: Ziare.com

Intr-un demers fara precedent in istorie, Marea Britanie initiaza miercuri oficial procedura formala care va avea ca deznodamant Brexitul, iesirea din Uniunea Europeana, dupa mai mult de patru decenii de apartenenta la blocul comunitar.

Agentia EFE prezinta pasii ce vor urma lansarii acestei proceduri.

In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.

La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.

Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.

La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce alcatuiesc Regatul Unit, in special Scotia, care ameninta din nou cu secesiunea.

Dar in cadrul acestor tratative vor fi abordate numeroase chestiuni sensibile asupra carora pozitiile oficialilor de la Londra sunt in prezent foarte indepartate de ale celor europeni, cum ar fi costul pe care Marea Britanie il va suporta in virtutea actualelor ei angajamente fata de bugetul comunitar sau statutul imigrantilor comunitari in Marea Britanie, statele blocului comunitar insistand indeosebi pe mentinerea libertatii de circulatie a fortei de munca.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Brexitul va fi declansat pe 29 martie

Brexitul merge inainte. Theresa May anunta ca atacul de la Londra nu-i schimba planurile

Mii de oameni s-au adunat in centrul Londrei: antiBrexit, cu patru zile inainte de declansare

Bloomberg: Ce vor Romania si celelalte state membre UE dupa Brexit

Pregatiri pentru Brexit: Tarile care vor sa profite de un exod al talentelor din Londra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Marea Britanie iesire UE, #incepere Brexit, #Marea Britanie incepe Brexit, #Theresa May incepe Brexit , #Marea Britanie