Marea Britanie vrea sa reduca impozitul pe profit pentru a-si pastra investitorii care ameninta ca pleaca in alte tari UE

Luni, 04 Iulie 2016, ora 10:50
3976 citiri
Marea Britanie vrea sa reduca impozitul pe profit pentru a-si pastra investitorii care ameninta ca pleaca in alte tari UE

Dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, Regatul Unit incearca sa mentina interesul investitorilor straini, mai ales ca unele mari companii au anuntat deja ca vor sa-si retraga afacerile din Marea Britanie.

Astfel, George Osborne, ministrul de Finante al Marii Britanii, a declarat ca vrea sa reduca impozitul pe profit la mai putin de 15%, urmand sa fie cel mai scazut dintre marile economii. In prezent, acesta este de 20%.

"Trebuie sa ne concentram pe viitor si sa profitam din plin de situatia actuala", a declarat Osborne intr-un interviu pentru Financial Times, precizand ca vrea sa creeze in Marea Britanie o "economie super-competitiva".

Potrivit ministrului britanic de Finante, prin reducerea impozitului pe profit, Marea Britanie va demonstra ca tara sa este "deschisa pentru mediul de afaceri".

Daca masura va fi aplicata, taxa din Marea Britanie va fi apropiata de cea din Irlanda, unde impozitul pe profit este de 12,5%.

Acest lucru ar putea insa infuria ministrii de Finante din UE, noteaza Financial Times.

Reducerea impozitului pe profit nu este, insa, singura masura pe care Osborne vrea sa o ia pentru a atrage investitorii straini. El a spus ca va incerca sa atraga chinezii sa investeasca mai mult in Marea Britanie prin asigurarea sprijinului pentru imprumuturile bancare.

Saptamana trecuta, insa, George Osborne anunta ca Marea Britanie va trebui sa majoreze taxele si sa reduca cheltuielile pentru a face fata dificultatilor economice provocate de Brexit.

"Vom face tot posibilul pentru a furniza securitate fiscala populatiei, vom arata tarii si intregii lumi ca Executivul poate cheltui pe masura bugetului", a explicat Osborne. Intrebat daca asta implica majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, ministrul britanic de Finante a raspuns: "Categoric, da".

Mari companii straine au anuntat ca vor sa isi retraga afacerile din Marea Britanie

Pe 23 iunie, 51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE.

Dupa anuntarea vestii, mai multe companii mari au anuntat ca intentioneaza sa isi retraga afacerile din Marea Britanie.

Astfel, compania britanica Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobila din lume, care are operatiuni si in Romania, a precizat ca si-ar putea muta sediul central in afara Regatului Unit, in contextul votului pro-Brexit.

Totodata, analistii bancii de investitii Keefe, Bruyette & Woods au estimat ca marile banci americane ar putea transfera in afara Londrei peste 7.200 de angajati.

Asadar, JPMorgan ar urma sa transfere 1.000 de angajati din 16.000, Citigroup 2.000 din 8.000, Bank of America peste 1.300 din circa 5.500, Goldman Sachs 1.600 din 6.400 si Morgan Stanley 1.200 din 5.000, conform Keefe, Bruyette & Woods.

Mai mult, compania de consultanta PriceWaterhouseCoopers anticipeaza ca, pana in 2020, tara va pierde 70.000-100.000 de locuri de munca in industria serviciilor financiare.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...