Ministrul britanic pentru Brexit: Nicio garantie pentru noii imigranti din UE

Duminica, 17 Iulie 2016, ora 09:51
17099 citiri
Ministrul britanic pentru Brexit: Nicio garantie pentru noii imigranti din UE
Foto: Arhiva Facebook/David Davis

Ministrul britanic pentru Brexit a declarat ca nu garanteaza dreptul de a ramane in Regatul Unit migrantilor europeni sositi acum si pana la iesirea oficiala din Uniunea Europeana, intr-un interviu publicat duminica.

David Davis a declarat ziarului Mail on Sunday ca el ar negocia cu liderii europeni pentru "a garanta o despagubire generoasa pentru migrantii europeni prezenti acum si o despagubire generoasa pentru cetatenii britanici" aflati intr-o tara din UE, fara a oferi aceleasi compensatii noilor veniti.

El a vorbit despre "diferite posibilitati" pentru a opri o "crestere" a sosirilor in Regatul Unit provenite din UE inainte de Brexit.

"Am putea decreta ca autorizatia de a ramane sine die (in Marea Britanie) sa se aplice numai inainte de o anumita data", a spus ministrul.

Regatul Unit ar trebui sa respecte regulile UE pana la iesirea efectiva din Uniune, inclusiv libertatea de circulatie, dar ar putea decide cine sa ramana in tara, inclusiv pentru cei care sosesc inainte de data iesirii.

Davis a indicat ca articolul 50, care permite sa se notifice in mod oficial dorinta tarii de a parasi UE, nu va fi activat pana la inceputul anului 2017. Negocierile pentru iesire vor dura atunci cel mult doi ani: Marea Britanie va parasi UE cel tarziu la inceputul anului 2019.

Comisia Europeana refuza sa inceapa negocierile inainte ca articolul 50 sa fie activat si presedintele Parlamentului European a criticat dur noul Executiv britanic. Dar pentru Davis dialogul este inevitabil.

"Noi nu avem ce negocia, doar sa gasim unde sunt interesele lor", a spus el.

Noul ministru britanic al Afacerilor Externe Boris Johnson se duce la Bruxelles luni pentru reuniunea lunara a celor 28 de sefi de diplomatii europene.

Un dineu informal planificat duminica cu cei 28 de sefi de diplomatii europene pentru a discuta despre iesirea Regatului Unit din UE a fost cu toate acestea anulat.

Dineul de duminica seara urma sa abordeze impactul pe care il va avea iesirea Marii Britanii, al carei buget al apararii este cel mai mare din UE, asupra politicii externe a Uniunii si capacitatii sale de a pune pe picioare operatiuni militare, potrivit unui diplomat care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, citat de France Presse.

Dar mai multe capitale s-au opus, considerand ca trebuie incepute "discutii informale" cu Londra inainte de activarea articolului 50, a precizat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marea Britanie Brexit imigranti reguli , #Marea Britanie