Pregatiri pentru Brexit: Tarile care vor sa profite de un exod al talentelor din Londra

Marti, 21 Martie 2017, ora 15:17
4978 citiri
Pregatiri pentru Brexit: Tarile care vor sa profite de un exod al talentelor din Londra
Foto: Arhiva Ziare.com

State din Europa Centrala precum Ungaria, Cehia si Polonia vor sa profite de un exod post-Brexit al talentelor din Londra, pentru a le atrage centrele de afaceri tot mai numeroase care sunt inaugurate in orase ca Budapesta, Praga si Wroclaw, relateaza Bloomberg.

Cel mai recent exemplu este al fondului BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, care in urma anuntului din acest an referitor la deschiderea unui centru global la Budapesta a fost inundat cu cereri din Londra.

O treime din totalul solicitarilor de angajare in noul centru de afaceri al BlackRock din capitala Ungariei a provenit din Londra, cel mai mare hub financiar al Europei, a aratat Melanie Seymour, director general al BlackRock in Budapesta.

Bancheri seniori de investitii si alti unguri cu castiguri mari au participat la un eveniment organizat de fond in City, pentru a se informa despre cele 500 de posturi in domeniul marketingului, modelingului financiar si alte pozitii care vor fi create la Budapesta.

In timp ce Londra se pregateste pentru un exod al talentelor post-Brexit, Europa Centrala si de Est se pregateste pentru contrariu. Dupa ani de zile de pierderi de talente, in care absolventii de elita au plecat din tarile foste comuniste pentru slujbe mai bine platite in Occident, regiunea are acum mai multe de oferit.

Companii ca Goldman Sachs in Polonia si Pfizer in Cehia vor contribui la cresterea de peste trei ori a numarului de locuri de munca in sectoarele financiar, cercetare si dezvoltare, design si alte domenii din regiune, la 1 milion, pana in 2025, potrivit Asociatiei pentru Lideri in Servicii de Afaceri (ABSL).

"Visul lor suprem este sa vina acasa. Singurul motiv pentru care nu sunt aici este ca nu sunt oportunitati de cariera care sa le satisfaca inteligenta si ambitiile profesionale", a spus Seymour intr-un interviu.

Citeste mai multe despre:

La originea boom-ului locurilor de munca sunt centrele de servicii pentru afaceri, unde companiile internationale au cea mai mare prezenta in estul Europei.

Concentrate initial pe call centere, industria serviciilor de afaceri angajeaza acum oameni calificati, cunoscatori ai mai multor limbi straine, pentru slujbe care erau in trecut doar la sediile lor centrale.

Polonia este pe primul loc. Cea mai mare economie estica a Uniunii Europene are 936 de centre, in care lucreaza 212.000 de angajati, iar numarul acestora ar trebui sa creasca la 300.000 pama in 2020, potrivit ABSL.

Guvernul polonez afirma ca va atrage pana la 30.000 de locuri de munca din Marea Britanie in acest an, companiile dorind sa isi continue operatiunile in UE dupa Brexit.

In domeniul serviciilor financiare, UBS are un centru global in Cracovia. Goldman Sachs, care vrea sa isi reduca la jumatate numarul de angajati din Londra, la 3.000 de persoane, va extinde personalul din Varsovia la cateva sute in urmatorii trei ani, a relatat publicatia Handelsblatt.

Banca americana JPMorgan Chase, care ar putea transfera pana la 2.500 de locuri de munca in Europa Centrala, ia la randul ei in considerare Polonia.

Aceasta crestere a stimulat angajarile in afara centrelor de afaceri traditionale. Polonia are 10 orase in care lucreaza cel putin 3.500 de oameni in acest sector, intre care Cracovia, unde Heineken are operatiuni, si Wroclaw, unde este prezenta Google.

In Brno, al doilea mare oras din Cehia, are birouri operatorul american de telecomunicatii AT&T, in timp ce Hewlett Packard este prezenta in Romania, la Cluj-Napoca.

Tedinta a dus si la cresterea salariilor din regiune. Dezvoltatorii de software cu experienta de trei-cinci ani, de exemplu, castiga in medie 28.500 de euro pe an la Praga si 33.200 de euro la Budapesta. Sumele sunt de trei ori mai mari decat salariile medii din Cehia si Ungaria, dar sub cele de 65.000 de euro pe care le-ar castiga la Dublin.

Cu toate ca dezvoltarea centrelor de servicii a avut loc independent de Brexit, peste un sfert din angajatorii britanici suspecteaza ca angajatii proveniti din UE se gandesc sa plece in acest an, potrivit unui sondaj realizat de Chartered Institute of Personnel and Development din Londra.

Si companiile britanice se gandesc sa se mute, potrivit lui Jonathan Appleton, seful Asociatiei Liderilor Serviciilor de Afaceri din Praga.

"Vedem deja o crestere a interesului companiilor britanice care vor sa se mute din Marea Britanie. Pe masura ce lucrurile vor deveni mai dificile, vor cauta sa se transfere", a aratat Appleton.

Cu toate acestea, salariile mai mari din Occident continua sa atraga muncitori in strainatate, indiferent de Brexit. In timp ce aproximativ 1 milion de polonezi traiesc in Marea Britanie, din 2012 Germania a atras mai multi polonezi decat Marea Britanie.

Exodul de muncitori a creat un deficit de forta de munca care impiedica dezvoltarea regiunii, iar lipsa personalului calificat este principala ingrijorare a directorilor de companii din Ungaria.

Salariile din Ungaria au crescut in ianuarie cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult in ultimii cinci ani, dupa ce guvernul a convenit cu angajatorii o majorare agresiva a acestora, pentru a convinge oamenii sa nu mai emigreze.

Centrele de afaceri contribuie la cresterea productivitatii, ceea ce poate face sustenabile majorarile record ale salariilor.

La Budapesta, General Electric vrea sa isi extinda centrul de servicii la peste 2.000 de angajati pana la sfarsitul acestui an, de la 1.900, acesta urmand sa devina cel mai mare dintre cele patru detinute de grupul american, alaturi de centrul din Cincinnati, Ohio.

Citește și:
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor...
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Fostul premier Florin Cîţu a criticat vineri, 3 februarie, intenția PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru companii. Cîțu a transmis, într-o postare pe Facebook, că poate...