Spania si Marea Britanie au ajuns la un acord de principiu cu privire la Gibraltar

Joi, 31 Decembrie 2020, ora 16:59
7502 citiri
Spania si Marea Britanie au ajuns la un acord de principiu cu privire la Gibraltar
Vedere generala a GIbraltarului. Foto: pixabay.com

Spania si Marea Britanie au reusit in extremis sa evite ca Gibraltar sa se transforme intr-o frontiera "dura" a Uniunii Europene, noteaza, joi, El Pais, mentionand ca s-a ajuns la un acord de principiu, astfel ca libertatea de circulatie la frontiera spaniola cu enclava britanica este mentinuta.

Potrivit jurnalului spaniol, cu 12 ore inainte ca Marea Britanie sa paraseasca oficial Uniunea Europeana, delegatiile spaniola si britanica, din aceasta din urma facand parte si Gibraltar, au ajuns la un care presupune "eliminarea frontierei fizice care separa colonia britanica de La Linea de la Concepcion", scrie El Pais.

Acordul, calificat de surse guvernamentale drept unul istoric, va trebui acum sa se reflecte intr-un tratat intre Bruxelles si Londra, competenta in acest caz apartinand UE, cu toate ca Spania a reusit in timpul negocierilor Brexit-ului sa aiba drept de veto cu privire la viitoarea relatie a Gibraltarului cu Uniunea Europeana. Dupa incheierea procedurilor necesare si semnarea tratatului, Spania va mentine frontiera in aceeasi situatie ca acum.

In cazul Gibraltarului se vor aplica normele Schengen, au precizat oficialii spanioli.

Madridul avertiza, la inceputul saptamanii, ca in cazul in care nu se ajunge la un compromis se vor forma ambuteiaje uriase la frontiera cu Gibraltar. Toti cetatenii - cu exceptia celor aproximativ 15.000 de muncitori transfrintalieri - urmau sa aiba nevoie de o viza pe pasaport pentru a traversa frontiera, iar locuitorii Gibraltarului nu ar mai fi avut acces la securitatea sociala spaniola. In plus, ar fi existat consecinte dezastruoase pentru municipalitatile spaniole vecine, a caror economie depinde in mare masura de relatia cu enclava britanica.

Cititi si:

Spania va intocmi un registru cu persoanele care refuza vaccinarea

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#Spania, #Gibraltar, #acord, #Marea Britanie, #brexit , #Marea Britanie