Ziare.com

Termenii "divortului" dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 18:38

   

Termenii "divortului" dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie
Comisia Europeana a recomandat, vineri, trecerea imediata la faza a doua a negocierilor cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Executivul comunitar, ce conduce negocierile pentru Brexit in numele celorlalte 27 de state ale blocului comunitar, a estimat ca au fost inregistrate "progrese suficiente" cu privire la termenii "divortului" de Marea Britanie, deschizand calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relatiei dintre UE si Londra.

Agentia de presa Reuters prezinta principalele prevederi ale celor mai importante trei domenii ale acordului dintre Marea Britanie si UE:

Drepturile cetatenilor

Acestea se refera la cetatenii britanici, inclusiv sotii si copii, care traiesc intr-un stat al UE si la alti cetateni din UE care traiesc in Marea Britanie la data retragerii acesteia din blocul comunitar. Nu se acorda cetatenilor britanici dreptul de a se muta dintr-un stat al UE in altul si de a pastra aceleasi drepturi, in timp ce drepturile pentru cetatenii UE si britanici se pierd daca isi parasesc tara-gazda initiala pentru cinci ani.

Negocierile pot continua in faza a doua, Londra incercand sa obtina drepturi de "miscare inainte" pentru cetatenii britanici pe continent, iar UE fiind interesata ca cetatenii sai sa pastreze dreptul de rezidenta permanenta chiar si dupa perioade mai lungi de absenta din tara-gazda.

Cetatenii cu documente de rezidenta permanenta trebuie sa obtina unele noi fara a plati nimic. Tratamentul egal va acoperi drepturile cu privire la asigurarile sociale, asistenta medicala, ocuparea fortei de munca si educatie. Avantajele vor fi "exportabile" la fel ca in prezent.

Va fi mentinut dreptul de reuniune familiala pentru membrii unei familii care nu traiesc in aceeasi tara.

Curtea de Justitie a UE (CJUE) este arbitrul suprem al legislatiei Uniunii Europene. Acordul stipuleaza ca "instantele din Regatul Unit vor trebui sa respecte deciziile CJUE". UE si Marea Britanie au convenit sa creeze un mecanism care le va permite instantelor britanice sa solicite CJUE sa se pronunte atunci cand este necesar, in timpul unei perioade de opt ani dupa Brexit.

In faza a doua, partile vor negocia cu privire la modalitatea punerii in aplicare a retragerii din Tratatul UE - de exemplu, daca UE considera ca instantele din Marea Britanie interpreteaza gresit in mod sistematic drepturile cetatenilor UE.

Republica Irlanda si provincia Irlanda de Nord

Marea Britanie promite sa apere integritatea propriei piete interne si locul Irlandei de Nord in interiorul ei. Londra nu doreste o "frontiera dura" intre Irlanda si Irlanda de Nord, sustinand ca vizeaza evitarea controalelor prin intermediul viitoarelor relatii economice intre UE si Marea Britanie. Daca acest lucru nu este posibil, Marea Britanie va propune "solutii specifice pentru a trata circumstante unice".

In absenta unor asemenea solutii, Marea Britanie va "mentine o conformitate deplina cu acele reguli ale pietei interne si ale uniunii vamale care, acum sau in viitor, sprijina cooperarea Nord-Sud, economia in intreaga insula (Irlanda) si protectia Acordului din Vinerea Mare din 1998".

Acordul garanteaza ca nu va exista "nicio noua bariera normativa" pentru firmele nord-irlandeze, care vor avea "acces neingradit" in restul Marii Britanii.

Cele doua parti admit ca acordul din 1998 recunoaste dreptul dobandit prin nastere al tuturor oamenilor din Irlanda de Nord de a fi irlandezi, britanici sau ambele.

"Factura" divortului

"Cele doua parti au convenit o metodologie pentru obligatiile financiare... elaborate si platite in euro".

Obligatiile financiare vor fi calculate in termeni procentuali din bugetul multianual pentru 2014-2020, Marea Britanie contribuind ca si cum ar fi ramas in UE in 2019 si 2020 si fiind inclus un rabat britanic.

In urma retragerii din Uniunea Europeana, Marea Britanie va continua sa participe la programele UE finantate de bugetul pentru 2014-2020 pana la incheierea lor.

Dupa aceea, Marea Britanie va ramane raspunzatoare pentru partea sa din obligatiile neprevazute asumate la nivelul UE, precum cele de asistenta sau operatiuni financiare gestionate de Banca Europeana de Investitii (BEI). Raspunderea Marii Britanii va fi limitata la deciziile cu privire la fiecare operatiune financiara adoptata inainte de data retragerii din UE.

Cu privire la Banca Centrala Europeana (BCE), conform acordului, "capitalul platit integral al Marii Britanii in cadrul BCE va fi rambursat Bancii Angliei (BoE) dupa data retragerii".

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3010 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar cine a spus ca

britanicii se vor conforma fantasmelor politrucilor din kolhozul arabo-afro-macrou-merkelian.Mai bine se trag britanicii cu Jaguarul decat cu VW -ul masluit de nemti.Te pomenesti ca vor muri de foame britanicii daca nu mananca graul romanesc.Produce Canada,USA si Australia atata grau de-l dau si la pesti.Sau daca nu e romanul sa stranga cablurile de pe calea ferata o sa planga englezii ca ajung trenurile la timp.Adica,practic,politrucii bruxelezi nealesi de nimeni,vor sa bage in buzunarele proprii 55 de miliarde de euro.Ei vor numai ca nu cred ca au gasit stupizii sa le si dea.

 

Dupa.

Dupa Brexit ii asteapta Donald sa faca liber schimb UK-USA.In termenii lui Donald.
Sa vedeti atunci bucurie pe Britanici!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor