Theresa May, o victorie cat o mare infrangere. Brexit-ul, pierdut in ceata

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 15:17
15924 citiri
Theresa May, o victorie cat o mare infrangere. Brexit-ul, pierdut in ceata
Foto: Arhiva Hepta.ro

In alegerile de ieri, Partidul Conservator, condus de Theresa May, a castigat 319 locuri in parlamentul britanic. A pierdut 11 fotolii fata de alegerile din 2015, avand un deficit de sapte parlamentari.

Camera Comunelor are 650 de locuri si e nevoie de 326 de voturi (jumatate plus unu) pentru a forma Guvernul.

"Premierul Theresa May a suferit o infrangere majora in agitatele alegeri de joi. A pierdut majoritatea in Parlament, aruncand Guvernul pe care-l conduce intr-o perioada de incertitudine cu doar doua saptamani inainte de inceperea negocierilor pentru iesirea din Uniunea Europeana", scrie cotidianul american New York Times.

Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn a castigat 261 de locuri in Parlament, un plus de 29 de locuri fata de scrutinul din 2015.

Liderul socialist e marele invingator al confruntarii electorale, relansand partidul. La nivel de voturi, conservatorii au strans 42%, iar laburistii 40% din totalul valabil exprimat.

Theresa May a declansat alegerile anticipate din Marea Britanie cu speranta ca va obtine o sustinere puternica in Parlament, care-i va permite sa poarte o negociere dura cu reprezentantii Uniunii Europene in ce priveste conditiile pentru Brexit.

A mizat pe o victorie care sa-i asigure cel putin 350 de locuri in Camera Comunelor.

Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. In acest moment, premierul britanic se afla intr-o situatie mai dificila decat inainte de alegerile anticipate.

Marea Britanie, medicamentul amar al euroscepticilor

Theresa May a fost obligata sa organizeze scrutinul din cauza rezultatului referendumului de anul trecut. Niciun partid politic din Marea Britanie nu era pregatit pentru iesirea din Uniunea Europeana. David Cameron, liderul conservator care a declansat referendumul, a vrut si el sa-si consolideze pozitia in partid prin reducerea la tacere a euroscepticilor conservatori, dar a pierdut.

Theresa May a devenit prim-ministru in urma demisiei lui Cameron, ea nu a castigat alegeri, nu a avut o confirmare electorala pentru pozitia de lider al partidului si avea nevoie de ea ca de aer.

S-a grabit sa organizeze alegeri generale, pentru ca a fost constienta de dificultatea negocierilor cu Uniunea Europeana. Societatea britanica e extrem de polarizata in ce priveste aceasta problema si orice esec va fi aspru sanctionat de electorat.

Dar aceasta agenda politica inflexibila in raport cu institutiile europene a fost sanctionata, iar Theresa May a devenit un om politic de sacrificiu care si-a pierdut mult din autoritate.

Aceasta slabiciune va fi speculata la maximum de catre Jean-Claude Juncker si echipa sa de negociatori, care doresc sa transforme Marea Britanie intr-un exemplu negativ pentru a stopa orice alta tentativa a vreunui lider politic de a incerca sa scoata un stat membru din Uniune.

Dupa aceste alegeri, se va discuta tot mai putin despre posibilitatea ca Marea Britanie sa sustina un "hard Brexit", adica o ruptura rapida si brutala de UE.

Cel mai probabil, negocierile vor merge in directia in care Regatul Unit va incerca sa-si pastreze accesul la piata comuna si va face compromisuri mari in ce priveste dreptul la munca, libera circulatie si accesul la educatie pentru cetatenii Uniunii aflati pe teritoriul Marii Britanii sau cei care vor sa se stabileasca acolo.

"Peste toate acestea, cu doar doua saptamani inainte de inceperea divortului de Uniunea Europeana (cu toate ca acesta poate fi amanat din cauza ultimelor evenimente), singurele lucruri care par a fi clare sunt:

a) o ceata si mai deasa s-a asternut asupra Brexit-ului, care si asa era destul de opac si pana acum;

b) foarte curand vom avea un nou prim-ministru", scrie Matthew Norman intr-un comentariu pentru cotidianul britanic The Independent.

Salvarea pentru moment, o coalitie cu partidul unionist din Irlanda de Nord

Theresa May va cauta sa guverneze realizand o coalitie cu DUP (Democratic Union Party) din Irlanda de Nord, partid unionist de centru dreapta care a castigat zece locuri in Camera Comunelor.

Impreuna ar obtine o majoritate de 329 de locuri, adica jumatate plus patru voturi, care ar putea sustine Guvernul.

Dar e o situatie mai proasta decat inainte de alegeri, atunci cand Theresa May avea sustinerea a 330 de conservatori.

"Vrem sa facem parte din Guvern. Am lucrat bine si pana acum cu Theresa May. Alternativa este intolerabila. Atata vreme cat Corbyn e in fruntea laburistilor, ne vom asigura ca premierul va fi dat de conservatori", a declarat un oficial al DUP pentru cotidianul britanic The Guardian.

Compromisurile din alianta si o majoritate fragila la care se adauga negocierile pentru Brexit sunt ingredientele care vor macina si mai mult Partidul Conservator, care a fost aruncat atat de David Cameron, cat si de Theresa May intr-o ciudata loterie.

Consecinta imediata o reprezinta pierderea influentei Marii Britanii in Europa in favoarea Germaniei si Frantei.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a reusit sa aduca tinerii la urne si sa castige mai multe locuri in Parlament, in comparatie cu alegerile din 2015 - Foto: Facebook/Jeremy Corbyn

O alta mare perdanta a acestor alegeri este Nicola Sturgeon, premierul Scotiei si liderul SNP (Sottish National Party). Fata de alegerile din 2015, partidul care militeaza pentru independenta Scotiei a pierdut 21 de locuri, castigand numai 35 de pozitii in Camera Comunelor.

Discursul radical in ce priveste desprinderea de Marea Britanie dupa referendumul pentru Brexit i-a speriat pe scotieni care se pare ca s-au razgandit si in ce priveste independenta.

Alegerile din Marea Britanie vor avea consecinte pentru intreaga lume civilizata, iar tendinta antipopulista remarcata la alegerile din Olanda si Franta s-a facut simtita si la alegerile din Marea Britanie.

Nu mai exista niciun fel de entuziasm pentru parasirea Uniunii Europene, desi euroscepticismul n-a disparut. Se remarca ingrijorare in ce priveste viitorul si se constata o marginalizare a extremistilor - UKIP, partidul care a fost condus de populistul Nigel Farage, nu a reusit sa obtina niciun loc in parlamentul britanic, pierzandu-l si pe cel pe care-l castigase in 2015.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Theresa May esec alegeri, #laburisti alegeri Marea Britanie, #Theresa May negocieri UE , #Marea Britanie