Theresa May vrea o renegociere cu cutitele pe masa: De ce Marea Britanie nu poate renunta la iesirea din UE Interviu

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 14:32
12346 citiri
Theresa May vrea o renegociere cu cutitele pe masa: De ce Marea Britanie nu poate renunta la iesirea din UE Interviu
Foto: Facebook/Petru Clej

Theresa May pare a juca o carte de forta si insista pe noi negocieri cu Uniunea Europeana. Si-a luat bilet de avion si forteaza noi discutii, cu cutitele pe masa. De la Bruxelles, insa, i se intoarce doar ecoul, ceea ce inseamna ca Londra mai are 58 de zile pentru a fi gata de iesire.

Ramane de vazut daca solidaritatea europeana va functiona, pentru ca Brexit-ul are consecinte diferite pentru statele membre. Singura certitudine ramane iesirea din Uniune, la care Londra nu poate renunta, spune, intr-un dialog cu Ziare.com, Petru Clej, fost jurnalist BBC si corespondent RFI la Londra.

Prim-ministrul britanic Theresa May insista ca vrea noi negocieri cu Uniunea Europeana, cu toate ca UE a fost foarte ferma: niciun acord nou, cel vechi sau nimic! Cum se explica totusi aceasta insistenta a lui May? Care este miza?

May este prinsa intre UE si presiunile aripii euro-sceptice din propriul Partid Conservator, care respinge solutia din acordul negociat pentru prevenirea revenirii post-Brexit la o frontiera "dura" intre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord - asa numitul "backstop", care prevede mentinerea UK intr-o uniune vamala cu UE pana la negocierea unui nou acord de comert liber, care insa nu are prevazut un termen de expirare.

Vedeti posibila o revenire a UE, un compromis facut de aceasta, incat sa se reia negocierile?

Extrem de improbabil, desi nu imposibil. Opozitia Republicii Irlanda la eliminarea backstop si faptul ca acordul a fost negociat un timp indelungat si tinand cont de cerintele impuse de insasi Theresa May reprezinta obstacole greu de surmontat.

Din exterior, ce se intampla in Parlamentul din Marea Britanie poate fi descris drept haos. E asa sau, de fapt, e un haos, sa ii spun asa, controlat? Intrebarea mai directa este daca tot acest "haos" nu e, de fapt, parte a unui plan.

Teoria conspiratiei... Nu, e vorba de un Parlament majoritar pro-UE, care trebuie sa aplice o decizie luata in 2016 de electorat. In Camera Comunelor exista la ora actuala numai majoritati negative, deputatii stiu ce NU vor, dar nu ofera o solutie de schimb.

Avem aceasta situatie, in care acordul pentru Brexit negociat de Theresa May a fost respins de Parlament, dar Guvernul a primit practic un vot de incredere, prin respingerea motiunii. Cum interpretati?

Deputatii eurosceptici ai Partidului Conservator si cei 10 deputati ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord care sustin guvernul minoritar May au votat impotriva acordului Brexit, dar nu doresc provocarea unor alegeri anticipate care ar putea aduce la putere Partidul Laburist condus de stangistul Jeremy Corbyn.

Marti, a fost respins un amendament de extindere a articolului 50 si un amendament de "vot popular", practic un al doilea referendum. In aceste conditii, mai exista posibilitatea reala a unui nou referendum in cele doua luni (58 de zile) ramase pana cand Brexit-ul devine efectiv?

Nicio posibilitate.

Un alt paradox, sa ii spun asa: a fost admis, tot marti, un amendament prin care se imputerniceste Guvernul sa renegocieze backstop-ul - acea plasa de siguranta, care inseamna ca, daca in doi ani nu se ajunge la reglementarea granitei cu Irlanda, Marea Britanie ramane in UE. E o clauza propusa chiar de britanici, totusi.

Am raspuns si mai inainte (intrebarea a doua) . Renuntarea la iesirea din UE e imposibila. Marea Britanie e o democratie parlamentara in care referendumurile se organizeaza extrem de rar si rezultatele lor sunt respectate.

Din punct de vedere politic, Theresa May e intr-o situatie de forta: are increderea Parlamentului, bilet de avion spre Bruxelles, discurs care spune ca Marea Britanie vrea, dar UE e opaca. Pentru cine este acest mesaj?

Theresa May e intr-o situatie imposibila: trebuie sa aplice o masura pentru care nu a militat, in fruntea unui guvern minoritar, in conditiile in care nu e o buna comunicatoare.

Care sunt, in acest scenariu No deal/Hard Brexit, cele mai mari vulnerabilitati pentru Marea Britanie?

Incertitudine. Ce se va intampla cu marfurile la punctele de intrare/iesire din UK? Va fi o penurie de alimente/medicamente in conditiile unei importante dependente de import? Vor suferi serviciile financiare, parte importanta a economiei britanice? Ce se va intampla cu zborurile aeriene? Dar cu livrarile de curent electric trans-frontaliere? Ce vor face cei peste un milion de cetateni britanici care traiesc in UE? Si intrebarile pot continua la nesfarsit.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Brexit May londra Uniunea Europeana acord , #Marea Britanie