Theresa May, zguduita de un val de demisii, avertizeaza ca exista riscul ca Brexitul sa nu aiba loc

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 16:32
5787 citiri
Theresa May, zguduita de un val de demisii, avertizeaza ca exista riscul ca Brexitul sa nu aiba loc
Foto: Facebook/Theresa May

Zguduita de demisii in serie din Guvern, Theresa May i-a avertizat, joi, pe deputatii britanici ca au de ales intre a-i sustine proiectul acordului pentru Brexit incheiat cu Uniunea Europeana (UE) si riscul unei iesiri fara acord, eventual sa nu aiba loc vreun Brexit.

"Alegerea este clara: putem alege sa plecam fara acord, sa riscam sa nu existe niciun fel de Brexit sau sa alegem sa ne unim si sa sustinem cel mai bun acord pe care l-am putut negocia, acest acord", a declarat May, aparand textul de aproape 600 de pagini pe care cinci membri ai Guvernului sau au refuzat sa-l sustina, preferand sa demisioneze, relateaza AFP.

Ipoteza unui non-Brexit ar putea sa se concretizeze in cazul organizarii unui al doilea referendum, a carui idee a castigat teren in ultimele luni si care ar inversa rezultatul consultarii din iunie 2016.

May se opune ferm organizarii unui astfel de referendum.

Ministrul Brexitului Dominic Raab, secretarul de stat insarcinat cu Brexitul Suella Braverman, Shailesh Vara, secretarul de stat insarcinat cu Irlanda de Nord - provincia britanica aflata in centrul problemei - si ministrul Muncii Esther McVey au demisionat joi.

"Eu nu pot sa sustin acordul propus din doua motive" legate de viitorul statut al Irlandei de Nord dupa Brexit, s-a justificat euroscepticul Dominic Raab in scrisoarea prin care si-a dat demisia.

Compromisul prevede o "plasa de siguranta" ("backstop", in engleza), o solutie de ultim recurs care prevede ramanerea intregului Regat Unit intr-o Uniune Vamala cu UE, dar si o aliniere la reglementari mai avansata a Irlandei de Nord, in cazul in care Londra si Bruxellesul nu ajung la un acord dupa perioada de tranzitie de 21 de luni prevazuta dupa Brexit, la 29 martie 2019, care poate fi prelungita o singura data.

"Regimul de reglementare propus in Irlanda de Nord reprezinta o amenintare foarte reala la adresa integritatii Regatului Unit", a subliniat Raab, care se opune de asemenea unui backstop "pe o perioada nedeterminata".

Insa May a subliniat ca niciun acord cu Bruxellesul nu va fi posibil fara aceasta garantie.

"UE nu va negocia niciun parteneriat viitor fara ea", le-a spus ea deputatilor.

Guvern de unitate nationala

Fostul lider al partidului eurofob Ukip Nigel Farage, unul dintre principalii artizani ai Brexitului, a salutat demisia lui Raab. "Bravo, Dominic Raab, inca alte cateva (demisii) si vom scapa de aceasta ipocrita (din functia de) prim-ministru", a scris el pe Twitter.

Demisia lui Raab risca, intr-adevar, sa consolideze pozitia sustinatorilor unui Brexit fara acord cu UE. Ei ar fi pe cale sa-si uneasca fortele cu scopul de a cere un vot de cenzura a Theresei May, potrivit presei.

Proiectul acordului urmeaza sa fie suspus votului parlamentarilor in decembrie, dupa ce va fi aprobat intr-un summit european, la 25 noiembrie, la Bruxelles.

Este vorba despre o sarcina departe de a fi indeplinita dinainte, avand in vedere disensiunile din cadrul Partidului sau Conservator si rezervele dure exprimate de aliatul sau, micul partid unionist nord-irlandez DUP, a carui sustinere este indispensabila in vederea unei majoritati absolute.

In ceea ce priveste Partidul Laburist, acesta a sugerat ca va vota impotriva textului.

Lira sterlina s-a depreciat dupa anuntul demisiei lui Dominic Raab. Catre ora locala 10.00 (12.00, ora Romaniei), o lira sterlina valora 1,2777 dolari - cel mai slab nivel de la inceputul lunii -, in timp ce miercuri seara, la ora locala 22.00 (joi, 0.00, ora Romaniei), ea valora 1,2992 - o depreciere de aproximativ 1,5%.

"Se pare ca lira sterlina este de-acum un barometru al capacitatii premierului de a-si pastra postul", a apreciat James Hughes, un analist la Axitrader.

"Demisia lui Dominic Raab marcheaza sfarsitul proiectului acordului premierului", a apreciat deputata eurofila conservatoare Anna Soubry, in opinia careia este necesar ca May sa se gandeasca la demisie. "Avem nevoie de un Guvern de unitate nationala si avem nevoie de el acum", a adaugat ea intr-un mesaj postat pe Twitter.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "foarte multumit" ca s-a ajuns la un acord.

Premierul francez Edouard Philippe a apreciat ca proiectul acordului reprezinta "un pas mare", dar ca raman "ingrijorari" cu privire la adoptarea lui finala, din cauza "actualitatii politice britanice".

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a anuntat un calendar strans, pana la organizarea unui summit la 25 noiembrie, in vederea semnarii textului.

"Voi face tot ceea ce-mi sta in putere pentru ca acest adio sa fie cat mai putin dureros posibil", a declarat el.

In paralel, Comisia Europeana (CE) urmeaza sa continue sa discute cu Londra despre declaratia politica referitoarela viitoarea relatie dintre regat si Uniune, care urmeaza sa insoteasca acordul retragerii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Theresa May Brexit, #Theresa May demisii , #Marea Britanie