UE ar putea prelungi termenul pentru Brexit. Franta accelereaza pregatirile pentru cazul in care nu va exista acord

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 14:58
4254 citiri
UE ar putea prelungi termenul pentru Brexit. Franta accelereaza pregatirile pentru cazul in care nu va exista acord
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii Uniunii Europene ar putea decide sa prelungeasca termenul prevazut initial pentru iesirea Marii Britanii din UE (29 martie), daca Londra va oferi un motiv intemeiat pentru o astfel de cerere, a anuntat miercuri Comisia Europeana.

"Nu a existat nicio cerere din partea Marii Britanii pentru o prelungire a termenului. In cazul in care va exista o solicitare a Marii Britanii privind o astfel de prelungire, este de competenta UE27 sa decida in unanimitate", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, intr-o conferinta de presa.

Miercuri, Guvernul May se va confrunta cu o motiune de cenzura, depusa de Opozitie imediat dupa infrangerea usturatoare din Parlamentul britanic, care a respins, marti, acordul negociat cu UE de Theresa May pentru Brexit.

Citeste aici detalii - Acordul pentru Brexit a fost respins categoric, pentru May urmeaza o motiune de cenzura. Bruxelles-ul reactioneaza dur: Timpul aproape s-a scurs!

Franta, pregatiri pentru un Brexit fara acord

Pe de alta parte, Franta isi va intensifica pregatirile in perspectiva unui Brexit fara acord, a indicat miercuri presedintia de la Elysee.

Prim-ministrul Edouard Philippe ii va reuni joi dimineata pe "principalii ministri vizati pentru a analiza stadiul pregatirilor si a le accelera", a mentionat presedintia franceza, potrivit AFP.

Reuniunea fusese programata inaintea votului din parlamentul britanic, in cadrul pregatirilor incepute de mai multe luni in vederea Brexit-ului, ce ar urma sa aiba loc la 29 martie.

Odata cu votul negativ al deputatilor britanici, "riscurile unui 'No deal' au crescut ieri", un scenariu care "ar fi foarte negativ pentru Marea Britanie" si "rau pentru Europa, ca si pentru Franta, care este poarta de intrare" a unei parti considerabile din fluxurile de marfuri intre Regatul Unit si restul Europei, subliniaza comunicatul Palatului Elysee.

Un proiect de lege care pregateste Franta pentru orice forma ar lua iesirea Marii Britanii din UE urmeaza sa fie adoptat de parlament in cursul saptamanii.

Textul, asupra caruia deputatii si senatorii s-au pus de acord la sfarsitul lui 2018, abiliteaza Guvernul sa emita ordonante pentru masuri pregatitoare.

Tot legat de perspectiva unui Brexit fara acord, presedintele organizatiei patronale franceze Medef, Geoffroy Roux de Bezieux, a cerut firmelor franceze sa se pregateasca pentru "cel mai rau scenariu", pentru ca "votul de ieri adauga incertitudine la incertitudine".

"In fata Brexit-ului, singura urgenta pentru noi este accelerarea pregatirii firmelor pentru cel mai rau scenariu, chiar daca acesta nu este sigur", a declarat el.

"Nu ar fi atunci nici tranzitie, nici amanare, nici derogare. Persoanele, bunurile, serviciile si capitalurile nu ar mai putea circula liber intre Europa si Regatul Unit", a avertizat presedintele Medef.

Organizatia patronala aminteste ca 300.000 de francezi lucreaza in prezent in Marea Britanie si ca 150.000 de britanici traiesc in Franta. Totodata, 30.000 de firme franceze exporta in Marea Britanie, dintre care 3.000 sunt instalate in aceasta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#brexit termen prelungit UE, #iesire UK UE termen , #Marea Britanie