Comisia Europeana a anuntat luni ca a lansat doua proceduri pentru incalcarea acordului de Brexit de catre Regatul Unit, dupa anuntarea de catre Londra a unei amanari unilaterale a anumitor controale vamale in Irlanda de Nord, relateaza AFP.
Guvernul britanic a anuntat pe 3 martie o amanare cu sase luni, pana pe 1 octombrie, a unora dintre controalele controversate la sosirea marfurilor din Marea Britanie in Irlanda de Nord.
Comisia, care deja a protestat oficial, a anuntat intr-un comunicat ca a trimis Londrei "o scrisoare de punere in intarziere", pentru ca a incalcat protocolul pentru insula Irlanda, inclus in tratatul de retragere semnat la sfarsitul lui 2019, potrivit unui comunicat.
Acest protocol este menit sa protejeze piata unica europeana evitand in acelasi timp revenirea la o frontiera si la controale vamale pe insula, impartita intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda, membra a UE.
Trimiterea acestei scrisori reprezinta prima etapa a unei "proceduri de infringement", care se poate incheia, la finalul unui lung proces, in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE), care poate impune amenzi sau constrangeri.
De cealalta parte, vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, i-a adresat o "scrisoare politica" lui David Frost, insarcinat cu relatiile cu Bruxellesul in cadrul guvernului britanic, prin care face apel la Regatul Unit sa revina asupra acestui anunt.
Aceasta scrisoare denunta nerespectarea obligatiei de buna credinta prevazuta de tratatul de retragere.
Maros Sefcovic face apel la Londra sa angajeze consultari bilaterale cu Bruxellesul "cu obiectivul de a gasi o solutie acceptata reciproc pana la sfarsitul lunii".
"UE si Regatul Unit au convenit asupra protocolului (privitor la Irlanda de Nord) impreuna. Suntem obligati sa-l aplicam impreuna. Deciziile unilaterale si incalcarile dreptului international de catre Regatul Unit sunt chiar impotriva obiectivului (protocolului) si submineaza increderea intre noi", a mai declarat Sefcovic, citat in comunicatul Comisiei Europene.