Ultima batalie inainte de Brexit: Eforturi pentru a-i convinge pe indecisi

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 09:41
2197 citiri
Ultima batalie inainte de Brexit: Eforturi pentru a-i convinge pe indecisi
Foto: Arhiva Ziare.com

Taberele pro si anti-Brexit se lupta, miercuri, pentru convingerea celor indecisi cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In ajunul referendumului, se anunta discursuri, interviuri, dezbateri si distribuire de manifeste, transmite News.ro, citand AFP.

Cu o zi inaintea acestui scrutin - hotarator pentru viitorul tarii, dar si al Europei - cele doua tabere sunt cot la cot. Proeuropenii inregistreaza un avans de doar un punct procentual (51%) in intentiile de vot, potrivit unei medii a ultimelor sase sondaje calculate de site-ul WhatUKThinks.

Obiectivul este, astfel, clar pentru ambele parti: sa-i convinga pe cei aproximativ 10% indecisi, care ar putea sa incline balanta in favoarea unei tabere sau celeilalte.

Premierul conservator David Cameron a dat tonul printr-un interviu publicat pe prima pagina a ziarului The Guardian. Seful Executivului britanic afirma in acest interviu ca, alegand sa ramana in UE, britanicii vor transmite "mesajul clar" ca Regatul Unit nu este "repliat asupra sie insusi".

Marti seara, o serie de reprezentanti ai celor doua tabere s-au inhamat la dificila sarcina de a-i convinge pe indecisi intr-o dezbatere organizata de BBC, in fata a 6.000 de persoane, intr-o sala de spectacole din capitala.

Schimburile de replici, uneori foarte dure, au amintit agresivitatea campaniei, iar protagonistii nu au ezitat sa se intrerupa si sa-si adreseze invective.

Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, un pro-UE, i-a acuzat astfel pe cei pro-Brexit si pe liderul lor Boris Johnson ca "mint" atunci cand spun ca Turcia ar putea sa adere la UE in viitorul apropiat.

"Sunt declaratii alarmiste, Boris, ar trebui sa-ti fie rusine", a spus el.

Cel vizat a replicat ca tabara pro-UE si-a axat intreaga campanie pe "frica" fata de consecintele economice ale unui Brexit.

"Ei spun ca noi nu avem alta alegere decat sa ne asezam in genunchi in fata Bruxellesului. Noi le transmitem ca ei subestimeaza lamentabil aceasta tara", a adaugat Johnson, un conservator, fostul primar al Londrei, caruia i se atribuie ambitia de a-i succede premierului Cameron.

Miercuri seara, o ultima dezbatere, pe Channel 4, ii va avea la protagonisti pe deputatul din Partidul National Scotian (SNP) Alex Salmond, pro-UE, si pe Nigel Farage, liderul Ukip, un partid eurofob si antimigratie.

Pe pietele financiare, afectate in ultimele saptamani de perspectiva unui Brexit, pare ca de-acum s-a instalat asteptarea, iar bursele europene, la fel ca Wall Streetul, au incheiat marti cu o usoara crestere.

"Pur si simplu asteptam ziua de joi, fara sa dam atentie la restul", a declarat Sam Stovall, de la Standard & Poor's Global Intelligence.

Dorind sa dea asigurari intr-un context volatil, Banca Centrala Europeana (BCE) s-a declarat "pregatita" sa faca fata "oricaror situatii neprevazute" ce vor urma referendumului britanic.

Ziua de miercuri urmeaza sa fie totodata marcata de o serie de evenimente organizate in Marea Britanie si in intreaga lume in memoria deputatei laburiste Jo Cox, o activista pro-UE, omorata cu salbaticie - cu lovituri de cutit si gloante - joi, in circumscriptia sa din nordul Angliei.

La Londra, un miting este prevazut miercuri dupa-amiaza in Trafalgar Square, in onoarea alesei, care ar fi implinit miercuri 42 de ani. Un omagiu urmeaza sa fie organizat la celebrul festival de muzica Glastonbury, in sud-vestul Angliei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Brexit referendum, #Brexit Marea Britanie, #referendum Brexit Marea Britanie , #Marea Britanie