Primul studiu major care arată impactul Brexitului asupra britanicilor din UE: "Stânjenit că sunt britanic"

Duminica, 08 Mai 2022, ora 23:42
4941 citiri
Primul studiu major care arată impactul Brexitului asupra britanicilor din UE: "Stânjenit că sunt britanic"
Britanicii după Brexit FOTO / Pixabay

Primul studiu major de la Brexit privind cetățenii britanici care trăiesc în UE a dezvăluit impactul profund al ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar asupra vieții lor, mulți exprimându-și îngrijorarea serioasă cu privire la pierderea liberei circulații și a drepturilor de vot.

Sondajul, efectuat pe 1.328 de cetățeni britanici de pe întregul continent, a arătat că, deși „narațiunea publică sugerează că Brexitul este încheiat, acesta a adus transformări profunde în viețile cetățenilor britanici din UE și SEE”, a afirmat unul dintre autorii studiului. „Coada lungă a Brexitului este evidentă în impactul său continuu atât asupra modului în care își trăiesc viața, cât și în semnificația sa de durată pentru sentimentul lor de identitate și apartenență”, a explicat Benson, profesor de sociologie la Universitatea Lancaster, relatează The Guardian.

Sondajul, desfășurat între decembrie 2021 și ianuarie 2022, la un an după încheierea perioadei de tranziție pentru Brexit, și care face parte dintr-un proiect mai amplu al universităților din Lancaster și Birmingham, a constatat că 59% dintre respondenți locuiau în țara de reședință de cel puțin cinci ani și majoritatea intenționau să rămână.

Dar mulți au fost nemulțumiți de pierderea liberei circulații, ceea ce înseamnă că nu se mai pot muta în UE pentru muncă sau nu se mai pot pensiona într-o altă țară a UE și, mai ales, au fost îngrijorați că nu se vor putea întoarce în Marea Britanie cu membri de familie care nu sunt britanici în viitor.

Întrebați dacă planurile lor de migrație trecute sau viitoare au fost afectate de Brexit, 27% dintre respondenți au spus că i-a afectat mult și 14% foarte mult. „De unde să încep?” a fost răspunsul unui cetățean britanic care locuiește în Belgia. „Pierderea unor drepturi precum libertatea de circulație în UE și în Marea Britanie. Cu o soție care este cetățean al UE, a trebuit să decid dacă să mă mut în țara relevantă din UE sau să rămân în Marea Britanie. Familia nu se poate muta acum înapoi în Marea Britanie. Incertitudine".

Un altul a spus: „M-am mutat în Franța în 2020 pentru a-mi proteja dreptul de a trăi și de a lucra în Franța după Brexit. Migrația mea este 100% rezultatul Brexitului”.

Brexit și gestionarea de către guvernul britanic a pandemiei de Covid au afectat puternic părerea a 80% dintre respondenți față de Marea Britanie, cu răspunsuri care includ „rușine profundă”, „dezamăgire”, „un spectacol jenant”, „stânjenit că sunt britanic”, „ o farsă”, și „ca și cum ai privi o casă în flăcări”.

Puțin peste 30% s-au simțit încă foarte sau extrem de atașați emoțional de Regatul Unit, în comparație cu 75% care au spus că au simțit un atașament emoțional foarte mare sau extrem de mare față de UE și 59% care s-au simțit la fel în raport cu țara de reședință.

„Pentru mine, unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le dezvăluie sondajul este acest sentiment de dezamăgire, rușine și angoasă față de Brexit și pandemie – și o expresie cu adevărat destul de pronunțată a identității europene”, a spus Benson.

Aproximativ două treimi și-au schimbat statutul juridic din 2016, dobândind rezidența sau cetățenia. Dar aproape jumătate nu aveau același statut – și, prin urmare, aceleași drepturi de migrație și de stabilire – ca unii sau toți membrii apropiați ai familiei.

Aceasta a fost o preocupare majoră sau semnificativă pentru marea majoritate a respondenților, care au spus că le afectează munca, cariera și educația proprii, dar și ale copiilor lor sau că asta se va întâmpla în viitor.

„Soția mea este cetățean rus”, a spus un respondent din Italia. „Dreptul ei de a trăi și de a lucra depinde de statutul meu conform acordului de retragere. Se teme de o eventuală mutare într-o altă țară a UE, deoarece drepturile ei de ședere depind în totalitate de ale mele”.

Cei care au simțit că și-ar putea dori sau că ar putea fi nevoiți să se mute înapoi în Marea Britanie la un moment dat s-au simțit deosebit de afectați, deoarece partenerii non-britanici și alți membri ai familiei care vin cu ei ar fi acum supuși controalelor de imigrație din Regatul Unit.

„Am o casă în Anglia”, a spus un respondent, care locuiește în Țările de Jos de 10 ani. „Acolo urma să mă retrag. Acum se vinde. Soția mea este olandeză. Cred că nici măcar nu s-ar putea muta înapoi în Marea Britanie – în ciuda faptului că este proprietarul comun al unei case, că a locuit acolo timp de 15 ani, vorbește fluent engleza și are doi copii cu două naționalități”.

Pierderea drepturilor de vot din UE a fost, de asemenea, o mare îngrijorare, 46% spunând că nu mai pot vota la alegerile europene sau, în majoritatea cazurilor, la alegerile locale din țara de reședință. Aproximativ 42% nu au putut vota, de asemenea, în Marea Britanie, deoarece au locuit în străinătate de peste 15 ani, deși este de așteptat ca acest lucru să se schimbe.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#brexit, #Brexit Marea Britanie, #Brexit Uniunea Europeana, #Brexit sondaj , #Marea Britanie