Bloomberg: Ce vor Romania si celelalte state membre UE dupa Brexit

Luni, 20 Martie 2017, ora 16:51
11706 citiri
Bloomberg: Ce vor Romania si celelalte state membre UE dupa Brexit

Cele 27 de state membre UE au prioritati diferite in ceea ce priveste Brexit-ul - de la garantarea drepturilor cetatenilor si pana la apararea intereselor nationale.

Guvernele isi aspresc insa liniile rosii si sunt in general unite, cu toate ca aceste pozitii s-au schimbat din septembrie, cand insistau ca Regatul Unit nu poate sa ramana in Uniune daca vrea sa restrictioneze principiul liberei circulatii prin controlarea imigratiei din blocul european, scrie Bloomberg, care prezinta aceste pozitii.

Liniile rosii ale Guvernului britanic sunt controlul imigratiei din UE, iesirea de sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie si amanarea contributiilor importante la bugetul UE. Ele sunt bine cunoscute in prezent, dupa ce au fost prezentate mai intai in discursurile premierului Theresa May si confirmate ulterior de Executiv in Cartea Alba.

ROMANIA - cooperare stransa cu Marea Britanie, drepturi pentru romanii din regat

Bucurestiul vrea sa se asigure ca acordul cu privire la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana garanteaza deplina protectie a drepturilor romanilor din aceasta tara. Klaus Iohannis a insistat asupra importantei unei negocieri cat mai curand posibil a aspectelor referitoare la drepturile cetatenilor europeni din Marea Britanie. Guvernul roman sustine continuarea unei cooperari stranse intre UE si Londra dupa Brexit.

Citeste mai multe despre:

AUSTRIA - britanicii sa nu ia "pranzul gratuit", Londra sa-si respecte angajamentele bugetare

Viena insista ca Guvernul britanic nu trebuie sa primeasca "pranzul gratuit" in negocierile Brexitului si ca regatului trebuie sa-i fie mai rau dupa ce pleaca. In pofida faptului ca nu exista probleme bilaterale grave, cancelarul Christian Kern preconiza o "dezbatere indelungata" pe tema angajamentelor britanice fata de Uniunii. In opinia sa, o factura de 60 de miliarde euro ii va dezamagi pe britanici, in contextul in care tabara leave a promis ca Brexitul va insemna economii.

BELGIA - relatii stranse cu M.Britanie, unitate si integrare europeana

Bruxellesul, care are una dintre cele mai deschise economii, vrea relatii cat mai apropiate posibil cu Londra dupa Brexit si subliniaza asupra unei negocieri comune a Celor 27. Premierul Charles Michel insista ca Guvernele statelor membre sa se abtina de la tentatia de a purta negocieri comerciale paralele cu britanicii si sa nu cedeze tentativelor acestora de a crea disensiuni intre ele.

BULGARIA - dezvoltarea ajutoarelor europene, drepturi "nationale" in Regatul Unit

Doar 3% din exporturile bulgare sunt destinate britanicilor, insa Sofia se afla printre beneficiarii ajutoarelor pentru dezvoltare de la bugetul UE. Alaturi de protejarea drepturilor celor aproape 60.000 de bulgari care traiesc si muncesc in regat, Guvernul bulgar vrea ca politica UE de dezvoltare sa continue si dupa plecarea britanicilor.

CROATIA - drepturi pentru croatii din Regatul Unit, libertate de miscare

Zagrebul este extrem de interesat de mentinerea libertatii de miscare a cetatenilor sai care traiesc si muncesc in Regatul Unit. Guvernul croat insista ca britanicilor sa nu li se acorde acces pe piata unica daca nu respecta cele patru libertati fundamentale europene.

CIPRU - drepturi pentru cipriotii din M.Britanie, baze britanice in Cipru

Guvernul cipriot vrea sa obtina garantarea drepturilor cipriotilor care traiesc in regat si o tranzitie fara frictiuni la noua relatie dintre UE si Regatul Unit. Nicosia acorda tot atata importanta drepturilor cetatenilor sai care locuiesc si muncesc in doua teritorii britanice suverane din Cipru, in care regatul va mentine in continuare baze militare.

CEHIA - relatii economice, securitate, cehi in Regatul Unit

Praga vrea ca UE sa mentina relatii stranse cu Regatul Unit in domeniile comercial si al securitatii. Guvernul ceh cauta sa pastreze cat mai mult posibil relatiile economice actuale, iar premierul Bobuslav Sobotka s-a angajat sa se opuna barierelor tarifare si netarifare. El insista asupra garantarii drepturilor cehilor din Marea Britanie. Cehii vor totodata o "reglare financiara corecta" a contributiilor britanice la bugetul european.

DANEMARCA - exporturi agricole si energetice, drepturi de pescuit

Grupul de lucru danez cu privire la Brexit este insarcinat sa gaseasca prioritati defensive si ofensive. Intre ele se afla protejarea exporturilor agricole si energetice catre Regatul Unit, drepturi de pescuit in apele britanice si atragerea Agentiei europene pentru medicamente de la Londra.

ESTONIA - solidaritate europeana, aparare, relatii apropiate

Tallinnul vrea "relatii cat mai stranse si mai bune posibil" cu Londra si va depune eforturi in vederea mentinerii solidaritatii intre Cei 27 in timpul mandatului la presedintia Uniunii, in a doua jumatate a acestui an. Estonia va depune eforturi in vederea altor forme de cooperare dupa ce cadrul UE nu va mai mentine relatiile, potrivit lui Matti Maasikas, negociatorul-sef eston pentru Brexit.

Acest lucru este valabil mai ales in domeniul Apararii, in contextul in care Londra trimite trupe in Estonia si al mesajelor contradictorii ale administratiei lui Donald Trump cu privire la NATO.

FINLANDA - unitate UE, libertate de miscare si integrare europeana

Prioritatea absoluta a Guvernului de la Helsinki este sa asigure unitatea UE in timpul negocierilor divortului cu Londra, iar principala sa ingrijorare este echilibrul puterii in Uniune dupa plecarea britanicilor. Guvernul finlandez este convins ca chiar si un acces limitat pe piata unica necesita ca Londra sa accepte cele "patru libertati" si cauta oportunitati in vederea unei aprofundari a integrarii europene post-Brexit.

FRANTA - britanicii sa nu primeasca favoruri, drepturi pentru francezii din Regatul Unit

Parisul insista asupra faptului ca Londra nu se poate astepta la favoruri la iesirea din UE, iar candidatii la presedintie Emmanuel Macron si Francois Fillon promit negocieri dure. Guvernul francez vrea sa se garanteze drepturilor cetatenilor sai din regat si sa se faca ordine in drepturile de pescuit cu privire la britanici post-Brexit.

GERMANIA - britanicilor sa le fie mai rau dupa Brexit, sa nu aiba loc negocieri pe usa din dos in industrie

Berlinul a spus clar ca Londra "trebuie sa se multumeasca cu mai putin", avand in vedere ca premierul Theresa May nu este interesat ca regatul sa ramana membru deplin al pietei unice. Guvernul german vrea sa se asigure ca se va ajunge la un acord global, fara negocieri pe usa din spate in sectoarele constructiilor de masini, bancar si in alte industrii.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...