Brexit, oportunitate pentru Romania. Va reusi Klaus Iohannis?

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 18:01
5473 citiri
Brexit, oportunitate pentru Romania. Va reusi Klaus Iohannis?

E greu sa fii englez in aceste zile. Sa asisti neputincios la destramarea unei tari. Dupa un referendum emotionant prin care Scotia a ramas alaturi de Regatul Unit in 2014, astazi, aceasta parte a regatului se pregateste sa plece pentru ca e atasata de valorile Uniunii Europene.

In opinia mea, Boris Johnson nu va fi niciodata premier. E prea incarcat cu responsabilitatea dezastrului pentru a avea vreo solutie la criza pe care a provocat-o. Da, votul oamenilor trebuie respectat, dar incapacitatea politicienilor si populismul lor trebuie pedepsite.

Si nu, asta nu se poate face decat prin vot. Ma intreb de ce o familie din Slovenia, din Ungaria sau din Romania trebuie sa suporte efectele deciziei lui David Cameron de a juca destinul Europei la ruleta ruseasca?

Va trece mult timp pana ce lucrurile se vor aseza, dar, in acest moment, Uniunea Europeana are mai multe sanse de supravietuire decat Marea Britanie. Scotia, Irlanda de Nord si Gibraltarul vor sa ramana in UE, deci asa cum Anglia vrea sa plece, asa cei care vor sa stea trebuie sa primeasca un raspuns.

Isi imagineaza cineva cum va functiona Marea Britanie cu doua treimi din teritoriu in Uniunea Europeana si cu o treime in afara? Cum poate un politician sa duca o astfel de povara si cum va supravietui Partidul Conservator unui astfel de cataclism?

Romania are din nou sansa sa fructifice o criza. Cu putina intelepciune, am putea sa ne impunem la Bruxelles ca un partener credibil. Avem cateva avantaje: cresterea economica, lupta impotriva coruptiei si faptul ca suntem granita de est a Uniunii.

Cred ca atat liderii Frantei, cat si cei ai Germaniei sunt constienti, mai mult ca oricand, ca solidaritate inseamna o micsorare rapida a decalajului dintre fostele tari comuniste si cele din Vest. Plecarea Angliei inseamna declansarea unei crize, dar si oportunitatea de a face pasi inainte pe drumul integrarii.

De vineri, orice esec al Marii Britanii reprezinta un succes al Uniunii Europene. Pozitia relaxata a Angelei Merkel si semnalele venite de la Bruxelles au oferit oamenilor si mediului de afaceri mult mai multa incredere, raportat la haosul ce s-a instalat la Londra, imediat dupa anuntarea rezultatelor referendumului.

Spre surprinderea mea, liderii europeni au fost mai pregatiti pentru Brexit decat au fost liderii britanici. Cu toate pacatele lor, la Bruxelles si Strasbourg chiar a existat un plan post referendum. La Londra, nu.

Daca Romania trece cu bine de alegerile din toamna si la Bucuresti se instaleaza un guvern de centru-dreapta, daca presedintele Klaus Iohannis reuseste sa se trezeasca din amorteala si activeaza diplomatia romaneasca, tara noastra, cu a sasea pondere politica de pe continent, poate atrage investitii importante atat la nivel de infrastructura, cat si in industrie, comert si agricultura.

Avem o oportunitate, vom reusi sa gasim calea intelepciunii si sa facem cativa pasi inainte sau vom ramane in acel teritoriu caldut al mediocritatii?

E greu de gasit un raspuns imediat, dar atat romanii din tara, cat si cei care muncesc in strainatate au nevoie sa vada ca exista o viziune, un plan pentru viitor, iar acesta are o legatura mai stransa cu noua Uniune Europeana ce se naste in aceste zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Brexit Marea Britanie, #Romania iesire UK UE , #Romania