Ce spune ministrul de Finante de posibilitatea scumpirii creditelor si soarta romanilor din UK

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 10:45
7691 citiri
Ce spune ministrul de Finante de posibilitatea scumpirii creditelor si soarta romanilor din UK
Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul roman de Finante, Anca Dragu, da asigurari ca nu exista niciun motiv pentru care creditele ar putea sa se scumpeasca din cauza Brexit-ului si afirma ca impactul acestuia asupra economiei Romaniei este scazut pe termen scurt si mediu.

Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ministrul de Finante a vorbit despre posibilitatea scumpirii creditelor sau chiar a dublarii ratei creditelor la programul "Prima Casa", despre care s-a speculat in mass-media.

"Nu vad un motiv pentru care sa asistam la o asemenea scumpire. A fost o reactie imediata a pietelor dupa referendum, am vazut ceva volatilitate pe toate pietele, mai putin in Romania. De ce avem volatilitate scazuta? Pentru ca Romania se bucura de rezerve valutare si de rezerve de finantare.

Ministerul de Finante acopera circa 4 luni de finantare, noi nu suntem fortati sa iesim pe piata atunci cand piata e potrivnica. Politica prudenta da roade in cazul Romaniei, ne bucuram de o contagiune foarte scazuta", a declarat ministrul de Finante.

Si pe termen mediu putem sta linistiti deocamdata, spune Anca Dragu.

"Pe termen mediu vorbim de un impact moderat deoarece Romania se bucura de o crestere robusta, sustenabila si de o economie diversificata. Putem face fata socurilor externe", a sustinut ea.

In context, ministrul de Finante a spus ca atunci cand s-a construit bugetul pe 2016 au fost luate in calcul posibilele riscuri care se prefigurau la acel moment.

"Daca avem o crestere sub asteptari in UE, inclusiv din cauza acestui eveniment (Brexit - n.red.), ne asteptam ca cererea interna, dovedit mai puternica in prima parte a anului, sa poata compensa. Eu anticipez un impact moderat, minimal pe termen scurt", a subliniat ministrul de Finante, referindu-se la impactul deciziei Marii Britanii de iesire din UE asupra economiei romanesti.

Pe de alta parte, Anca Dragu a avertizat ca este nevoie de prudenta in ceea ce priveste cheltuielile publice.

"Politicile prudente sunt la mare pret, e nevoie de responsabilitate. Ma gandesc la orice masura care ne-ar obliga sa crestem cheltuielile publice, sa pierdem stablitatea financiara de care ne bucuram", a afirmat aceasta.

Intrebata ce mesaj are Ministerul de Finante pentru romanii care muncesc in Marea Britanie, Anca Dragu a raspuns: "Nu cred ca va fi o schimbare imediata nici pentru romanii care lucreaza in strainatate, in special in Marea Britanie".

"Nu cred ca aceste efecte se vor intampla peste noapte. Romanii din strainatate au servicii foarte bune in domeniile in care sunt angajati, nu cred ca le va fi foarte simplu angajatorilor sa ii lase sa plece", s-a aratat convinsa Anca Dragu.

Leul a scazut joi, dupa anuntarea rezultatelor finale ale referendumului organizat in Marea Britanie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat puternic si a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa 1985.

Vezi care au fost principalele momente si declaratii ale zilei in care a fost anuntat rezultatul final al referendumului din Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministru Finante scumpire credite Brexit, #Anca Dragu Brexit economie Romania , #Romania