Ziare.com

Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?

de Siegfried Muresan, europarlamentar
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:01

   

Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?
Siegfried Muresan
Brexit - Ce prioritati trebuie sa aiba Uniunea Europeana? Vom avea un Brexit abrupt sau lin? Va juca Romania rolul central in prelunigrea negocierilor? Suntem pregatiti de un rol atat de important? Care este viitorul relatiilor UE - Marea Britanie?

Citeste toate textele scrise de Siegfried Muresan pentru Ziare.com

Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie se afla la startul negocierilor pentru Brexit dupa ce, luna trecuta, Guvernul de la Londra a notificat formal Consiliul European privind intentia de a parasi UE.

Drept consecinta, Consiliul European va adopta, sambata, prioritatile de negociere ale Uniunii privind Brexit. In acest context, merita sa ne punem urmatoarele intrebari: care trebuie sa fie prioritatile zero de negociere ale Uniunii Europene, la ce tip de Brexit sa ne asteptam - lin sau abrupt - si cum va arata viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE?

Romania, care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada in care ar trebui sa se ratifice acordul privind Brexit, in prima parte a anului 2019, va avea, astfel, un rol deosebit de important in aceste negocieri - o adevarata palma morala fata de politicienii populisti din Marea Britanie care au denigrat Romania ori de cate ori au putut.

Acest rol al tarii noastre ar putea deveni chiar unul crucial daca negocierile, de altfel, de o profunzime complexa, vor necesita mai mult timp decat cel prevazut in Tratatul privind Uniunea Europeana.

Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie - prioritate zero de negociere

Imediat dupa ce au fost publicate rezultatele referendumului privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, acum aproape un an, am spus ca prioritatea zero a politicienilor din Romania trebuie sa fie drepturile cetatenilor romani aflati in Marea Britanie.

Sunt oameni care au mers sa munceasca, sa traiasca, sa studieze intr-un alt stat membru al Uniunii Europene si s-au trezit peste noapte, fara sa-si doreasca acest lucru, in afara UE.

Nu este vina lor ca Marea Britanie a vrut sa paraseasca Uniunea si nu trebuie sa fie victimele colaterale ale Brexit. Este, deci, datoria politicienilor romani sa puna ca prioritate in negocierile cu Marea Britanie apararea drepturilor acestor cetateni.

In aceeasi situatie sunt, insa, si alte milioane de cetateni europeni: bulgari, polonezi, italieni, germani etc.

De aceea, Partidul Popular European si-a asumat ca prioritate de negociere asigurarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie. Este clar ca aceasta trebuie sa fie prioritatea zero de negociere a Uniunii Europene si pe care trebuie sa o transmitem clar Marii Britanii: garantati drepturile cetatenilor nostri si de abia dupa aceea trecem mai departe cu negocierile.

Datoriile Marii Britanii catre UE - o obligatie legala, nu o negociere politica

A doua prioritate de negociere este ca Marea Britanie sa plateasca toata contributia pe care o mai are de achitat la bugetul Uniunii Europene. Aceasta nici nu este, insa, o negociere politica, ci strict o obligatie legala a Marii Britanii, pe care si-a asumat-o atunci cand a votat Bugetul multianual al UE 2014 - 2020.

Vorbim de bani care urmeaza a fi absorbiti de catre statele membre, inclusiv de Marea Britanie, in unele cazuri chiar si dupa anul 2020. Aceasta factura trebuie, deci, platita indiferent de relatia pe care pe care Marea Britanie o va avea cu Uniunea Europeana in viitor. A nu plati aceasta factura este ca si cum Marea Britanie a locuit cu chirie intr-o casa timp de o luna de zile, a existat un angajament ca factura sa fie platita la sfarsitul lunii, iar, dupa ce luna s-a incheiat, Marea Britanie a spus "nu voi mai locui de luna viitoare in aceasta casa, dar nici nu vreau sa platesc chiria pe luna in care am locuit".

Nu este, deci, o factura pe care Uniunea Europeana o inmaneaza ca pret pentru Brexit, nu este o amenda, sunt niste bani pe care Marea Britanie ii datoreaza Uniunii Europene, in baza unui contract agreat.

Factura reiese din drepturile si beneficiile pe care Marea Britanie le-a avut, le are si va continua sa le aiba si in urmatorii ani, beneficii care sunt mult mai mari decat aceasta factura.

Un Brexit abrupt sau lin? Cum poate Romania sa joace un rol crucial

Marea Britanie a luat hotararea formala de a parasi Uniunea Europeana la sfarsitul lunii martie, astfel, conform Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeana, acordul privind iesirea Marii Britanii din UE trebuie ratificat in doi ani de zile, adica pana la sfarsitul lunii martie 2019.

Mai avem, asadar, cam 18 luni de negociere, pana in octombrie-noiembrie 2018, avand in vedere ca este nevoie de 5-6 luni de pregatiri de la finalizarea negocierilor pana la ratificare.

Este o perioada relativ scurta care pune o mare presiune mai ales pe Marea Britanie. De ce? Pentru ca, daca, din cauza divergentelor de opinie, in cele 18 luni nu se ajunge la finalizarea negocierilor dintre Londra, pe de-o parte, si celelalte 27 de state membre, pe de alta parte, vom avea parte de un Brexit abrupt.

Ce inseamna un Brexit abrupt?

Inseamna ca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana intr-un mod dezordonat, fara a finaliza negocierile, deci fara sa aiba niciun acord tranzitoriu cu piata interna a UE - cea mai mare economie mondiala, de peste 15 mii de miliarde de euro anual - si niciun alt acord comercial semnat cu alte piete si care se afla in vigoare acum, precum cele cu Canada, Coreea de Sud si Norvegia.

Aceste acorduri comerciale internationale ale Marii Britanii sunt in calitate de stat membru al Uniunii Europene iar, in caz de Brexit abrupt, UE 27 va fi mostenitorul de drept al UE 28 si, deci, al acestor acorduri.

Marea Britanie va fi singura si invaluita de incertitudine, nevoita sa impuna taxe vamale pe toate produsele pe care economia Marii Britanii le importa din UE si, ca atare, aceste produse vor fi mult mai scumpe, iar britanicii nu si le vor mai putea permite la fel ca acum.

In plus, Marea Britanie va fi nevoita sa impuna taxe vamale si pe materia prima importata din Uniunea Europeana si care va fi folosita la bunurile produse in tara, deci toata economia va fi gripata.

De asemenea, Marea Britanie va trebui sa plateasca taxe vamale pe toate produsele pe care le exporta spre Uniunea Europeana.

Aceasta iesire dezordonata, daca se produce, va avea loc in timpul presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene si Romania va trebui sa vada cum o gestioneaza, astfel incat ea sa genereze efecte negative minime pentru cele 27 de state.

Un al doilea scenariu la care putem asista este cel in care negocierile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana decurg bine, dar, din motive ce tin de profunda complexitate a situatiei si de multiplele dosare de negociere, acestea nu se pot incheia la timp si trebuie prelungite.

Conform tratatelor, ele pot fi prelungite cu inca un an doar cu acordul unanim al statelor membre. In acest caz, revine datoria Romaniei, ca stat care detine presedintia Consiliului, sa obtina unanimitatea, adica sa satisfaca cerintele fiecarui stat membru vizavi de Marea Britanie.

Aceste cerinte pot fi multiple si oricare stat care se opune prelungirii negocierilor poate genera un Brexit abrupt. De aceea, in acest al doilea scenariu, rolul Romaniei este unul crucial in a obtine unanimitatea, va fi "barca de salvare" a Marii Britanii - Nigel Farage, cum iti suna? - care trebuie sa evite un Brexit abrupt cu consecinte economice enorme pentru britanici.

In al treilea scenariu, cel mai optimist, in care lucrurile merg bine si negocierile se termina la timp, adica in octombrie-noiembrie 2018, acordul va trebui ratificat in Parlamentul Marii Britanii, dar si in Parlamentul European, care va fi singurul for legislativ din UE ce va ratifica acest acord, el nu va fi votat si de parlamentele statelor membre.

In acest scenariu optimist, Romania are doua responsabilitati:
1. sa vegheze asupra ratificarii acordului in Parlamentul Marii Britanii, de catre partea britanica, si in Parlamentul European, de catre partea europeana
2. sa vegheze asupra intrarii in vigoare a acordurilor tranzitorii, ceea ce va implica foarte multa munca, deoarece Marea Britanie are mii de pagini de legislatie europeana transpusa in legislatie interna, pentru fiecare astfel de act legislativ vor trebui gasite dispozitii tranzitorii.

Discutiile despre viitorul relatiilor cu Marea Britanie, doar dupa acordul privind Brexit

In ceea ce priveste viitorul relatiilor dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie, consider ca discutiile trebuie sa se desfasoare in ordinea fireasca: intai vorbim despre iesire si dupa aceea despre viitoarea relatie.

Atat timp cat termenii iesirii Marii Britanii din UE nu sunt clarificati, nu putem vorbi despre niciun aspect privind relatiile urmatoare.

Consider o greseala ca britanicii incearca sa amestece discutiile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana cu discutia despre viitorul relatiei cu Uniunea Europeana.

Este si-asa un timp relativ scurt sa negociem in 18 luni toate aspectele privind separarea Marii Britanii de UE. Este clar ca discutiile despre viitorul relatiilor dintre cele doua parti necesita mult mai mult timp. Trebuie, deci, sa ajungem mai intai la un acord privind iesirea Marii Britanii, care sa se produca preferabil intr-un mod lin, de aceea, avem nevoie de acorduri tranzitorii intre cele doua parti.

De abia apoi putem incepe discutia despre relatiile viitoare.

In concluzie, negocierile nu vor fi simple, este o situatie dificila de ambele parti, dar mult mai dificila pentru Marea Britanie care, in cazul unor negocieri esuate, risca o iesire abrupta din UE, fara perspective, izolata de principalul partener economic si fara deschidere la economia globala.

Evident ca toti ne dorim o negociere cu succes, lucru dovedit deja de Uniunea Europeana care a actionat in mod transparent pana acum, a respectat votul cetatenilor britanici si si-a expus de la inceput intentiile de negociere.

Romania va avea o misiune foarte importanta in aceste negocieri, chiar cu potentialul de a juca un rol crucial, daca va trebui sa obtina unanimitatea in Consiliu pentru prelungirea negocierilor.

Se va ridica Romania la inaltimea acestui rol? Depinde de cat de serios se pregatesc autoritatile de la Bucuresti in urmatoarele 18-20 de luni pana la preluarea presedintiei.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Despre ce vrei sa scriem?
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Romania negocieri Brexit UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11778 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BREXITU SI RESTUL UE

fara un parteneriat solid si coerenta in discurs pe o singura portavoce. al tarilor sarace , rau afectate de iesirea marii britanii din subordinea bruxeleza, amintim polonia romania bulgaria etc. ce detin fluxul majoritar al capitalului uman cu mana de lucru ieftina in cadrul marelui regat britanic, acordul de unii singuri, cu marea britanie in negocieri poate avea un rezultat sub asteptari comparabil cu zicala populara romana ,socoteala de acasa nu este potrivita cu realitatea socotelii din targ.

 

In consecință

De asta e bine să nu intri ca țară niciodată in acorduri care iți știrbesc suveranitatea națională - mecanismele prin care acest moloh neosovietic cu picioare de lut intenționează să pedepsească Marea Britanie, tocmai au devenit mai clare.

Cu toate acestea, despărțirea ar trebui să fie rapidă și tranșantă - ce om normal ar vrea să mai petreacă o singură zi alături de o soție care nu are grijă de copii, nu face nimic prin casă, cheltuiește numai pe credit și umblă prin străini?

 

"Gurile rele" spun ca pana la aplicarea art. 50, UK va renunta la

la Brexit. Declansarea de noi alegeri parlamentare, mai mult ca sigur, ca vor castiga partidele pro-europene, cele care vor ca Marea Britanie sa nu paraseasca UE, si sa ramana in Blocul Comunitar. Shalom

 

Nicio barca de salvare--negocieri la punct si virgula.

Englezii trebuie sa plateasca pentru aroganta si pro-stia lor, si pentru modul cum au discreditat Romania la maximum. Nu se iau de negrii, arabi si pakistanezi ca vezi doamne e rasism si nu e politically correct, dar de romani te poti lua cat vrei fiindca sunt albi, ii poti face in toate felurile! Chiar daca per total ei au profitat de pe urma romanilor plecati sa munceasca acolo. Sa isi plateasca datoria integral la UE, si sa vada cum e sa ajungi la mana cuiva ostil si mai puternic. Nicio blandete, trebuie sa invete o lectie. Negocierile tb facute la punct si virgula. Ei au mult mai mult de pierdut prin brexit, decat UE.

 

Nu le mai purta lor de grija,

UK renunta la piata europeana in schimb actioneaza consecvent pt. refacerea Commonwealth-ului, care-i de 4 ori mai mare.
Impreuna cu US vor lua UE "la pachet" pe nimica toata, in circa 10 ani.
Dihonia in UE a fost semanata de Germania si Franta, in special. Alaturi uneori le-a fost Italia, Grecia, Austria si chiar liberala Olanda.
PS: discreditarea romanilor a fost facuta peste tot in lume unde Rusia a bagat ratul. In Anglia ca si in Franta, Italia, Spania ,banii bagati de Kremlin au produs mii de articole defaimatoare, cu scopul de a fisura iremediabil UE. Si au reusit...

felicitari UK

ca au curajul sa infrunte blocul birocratic ce a devenit EU si sa lupte impotriva imigratiei scapate de sub control.
Sper ca Romania va gasi resurse de oameni exceptionali pentru a face fata acestei misiuni istorice.
Si sper ca ii vom ajuta pe englezi sa iasa bine din aceasta despartire pentru a fi un exemplu pentru oricine isi doreste independenta.

 

romania...

barca de salvare.
asta ar trebui sa fie gluma zilei. cand a fost ultima oara in apartenentza la UE ca romania sa aiba un punct de vedere 'personal' in afara de kiss ass si 'yes' man!
romania se crede buricul pamantului mai ramane sa vedem cum va fi tratata de arogantzii politicieni englezi care inca mai cred ca sunt putere imperiala.

 

Gresit !

Englezii au decis sa paraseasca UE nu pentru ca inca se mai cred putere imperiala (pana si Vanghelie stie ca Imperiul Britanic nu mai exista demult) ci pentru ca situatia in UE este insuportabila pentru ei.Englezul nu a suportat niciodata in istoria sa sa fie dominant de neamt iar in actuala formula a UE Germania dicteaza TOTUL.Celelate tari membre ale uniunii sunt partenerii Germaniei doar in vorbe.....Ceea ce este cel mai suparator este rautatea celor care ataca Anglia pentru decizia de iesire din UE cand un asemenea gest este la fel de legal si prevazut in statutul uniunii ca si aderarea.Nimeni nu prea vorbeste despre faptul ca majoritatea tarilor care au aderat la UE au facut-o in urma unor decizii politice la nivel inalt, FARA consultarea ptin referendum a popoarelor afectate. Fiindca veni totusi vorba de imperiu permite-mi sa-ti spun ca dupa parerea mea UE este un imperiu european dominat de Germania.

Daca Germania, tara fara mari resurse si care...

...a pierdut doua razboaie pustiitoare e capabila sa fie "number one" din punct de vedere economic, inseamna ca e mai eficienta decat celelalte tari europene si MERITA SA DOMINE!
Nu este o dominatie a fortei brute, cum a fost cazul neomongolilor de la Est, asa ca, de fapt, CE I SE REPROSEAZA?

In Fr. se dau consigne de vot !

Votati Macron si invatati germana .....hi hi hi

hahaha!!!

de stiff upper lip ! ce poate fi mai englezesc ca asta. doar joc de glezne.GB iese sifonata din UE si in conditziile economice si politice actuale nu stiu cand isi va reveni. doar sa joace rolul de poodle ca tony blair dar cu impredictibilul trump este greu sa ghicit directzia.

ROmania a 27 roata de la caruta ....si aceea stricata ...

In primul rind Respect UK pt ca datorita lor si americanilor care s-au batut in al doilea razboi mondial am scapat de sub dominatie fascista ....iar dupa ororile facute de fascisti voi vreti ca Englezii sa fie la mina lui merkel ...timpul a fost prea scurt pt. cicatrizare ...

 

Berbece, vad ca ai scapat dintr-o stana rasariteana!

"Ai scapat de sub dominatia fascista"?
Si CE FOLOS, daca Romania a intrat sub ocupatia fascismului rosu, mult mai daunator decat cel negru?
Mult mai multi oameni nevinovati au pierit de mana fascismului rosu decat de mana fascismului de care ai scapat tu!

Audaces fortuna juvat

Prost nu e cel ce nu ințelege unele lucruri, cat de multe, ci acela care le ințelege pe toate pe dos. Nicolae Iorga

Orice prost poate ști, scopul este să ințelegi. Albert Einstein
S-auzim numai de bine !

Nu inteleg interventia ta la comentariul meu !

...Ma aprobi ori ma contrazici ?In fond ceea ce spui tu este identic cu ceea ce am afirmat si eu si anume ca Germania domina Europa.Si eu sunt un admirator al,arbeitului si ordnungului,problema e ca englezii -REPET- nu au acceptat si nu vor fi accepta sa fie condusi de catre nemti,oricat de buni ar fi teutonii,cu sau fara resurse naturale..??!!

Sub actuala conducere socialista si cu un condamnat care conduce PSD

Nu se vede o gandire clara,pentru Romania,ca sa nu mai vorbim de Uniunea Europeana;alde PSD se vor face iarasi de bacanie.

 

@Neutru, 20:50 - Aprob si completez!

! :-))

Noi sa fim sanatosi!

Mr. Muresan, jocurile se fac si se vor face la etajele superioare nivelului la care (cu tot respectul cuvenit), va aflati. Apreciez punctul dvs. de vedere, unul ce ar putea fi corect in conditiile unei stari de "normalitate". Doar ca aceasta stare este promovata pentru naivi ca mine (si, eventual, scuze, e vorba doar de acest context, dvs). Pe de alta parte omenirea a trecut prin situatii mult mai dificile decat posibilul BREXIT. Solutii se vor gasi. Universul isi vede de treaba lui. Supararea mea imensa este ca deciziile finale vor apartine unor lideri mediocri. Ca asa ne arata istoria recenta...

 

Pt Neutru

Germania eu cred ca e o tara care a facut mult rau omenirii intregi, faptul ca sunt o putere industr. nu-i absolva de ceea ce au facut iar acum vor sa domine fara violenta ci doar prin tactica politica (a-ti vazut ca doar Merkel commanda,celalti sunt doar marionete).Daca Macron iese cistigator, vom avea la conducere UE , bancherii Jean-Claude Juncker,Macron si la Mm. Merkel.Faptul ca Macron e continuatorul lui Hollande si supusul UE ....Bruxelles capitala iar restul tarilor ...colonii si vor dicta . D-aia eu dau dreptate englezilor .Asta e paerea mea .Cred ca am fost destul de explicit
S-auzim numai de bine

 

Terente bate campii...paralel cu realitatea.

Terente abereaza cu refacerea commonwealth-ului...mortul de la groapa nu se mai intoarce. Cu Sua a fost dintotdeauna aliata, dar India nu va vrea sa revina sub influenta angliei, nici canada, australia, etc, care si-au facut aliante in prinaipal cu Sua si sunt mai interesate economic de China si Ue. Daca va fi si in afara Ue, si posibila va pierde si scotia, anglia va ramane cu buza umflata. Ar fi o lectie bine-meritata pt ingamfare si pro-stia sa te crezi inca un imperiu, cand anglia scartaie economic si politic din toate incheieturile. Se va vedea pro-stia teribila a unor "puliticieni" populisti si ignoranti carei-au impins in aceasta situatie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor