Olanda promite sediu de 300 de milioane de euro pentru Agentia UE a Medicamentului. Romania nici nu a depus inca oferta

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 08:56
4962 citiri
Olanda promite sediu de 300 de milioane de euro pentru Agentia UE a Medicamentului. Romania nici nu a depus inca oferta

Olanda a prezentat, marti, oferta pentru mutarea Agentiei Europene a Medicamentului din Londra in Amsterdam, in contextul Brexit, Guvernul olandez angajandu-se sa faca investitii de 250-300 de milioane de euro pentru construirea sediului institutiei dorite si de Romania.

Guvernul Olandei si Consiliul municipal din Amsterdam intentioneaza sa aloce doua milioane de euro pentru prezentarea ofertei in licitatie.

Anuntul a fost facut marti de viceprimarul orasului Amsterdam, Kajsa Ollongren, potrivit publicatiei EUObserver.

Daca Uniunea Europeana va decide mutarea Agentiei Europene a Medicamentului la Amsterdam, Olanda va aloca inca 250-300 de milioane de euro pentru construirea unui sediu al institutiei.

In plus, Olanda va investi inca doua milioane de euro pentru dezvoltarea Consiliului olandez de evaluare a medicamentelor si opt milioane de euro in sistemul UE de reglementare in acest domeniu.

Incepand din martie 2019, Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana, acest lucru necesitand transferul sediilor Agentiei Europene a Medicamentului (AEM) si Autoritatii Bancare Europene (ABE).

Decizia finala privind mutarea sediilor celor doua agentii este asteptata in noiembrie.

Recent, surse citate de revista germana WirtschaftsWoche afirmau ca Germania si Franta au stabilit deja sa gazduiasca, post-Brexit, noile sedii ale Autoritatii Bancare Europene (ABE) si Agentiei Europene a Medicamentului (AEM), insa oficiali guvernamentali germani si francezi au negat informatiile.

Romania a manifestat interes pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului, insa pana la aceasta data nu a depus oferta. Termenul limita este pana la sfarsitul lunii in curs.

Ministrul pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a declarat intr-un interviu publicat marti de Euractiv.ro ca subiectul este pe agenda Guvernului.

"A trecut o saptamana de cand am preluat acest mandat si in aceasta prima saptamana am redemarat discutiile privind Agentia Europeana a Medicamentului, am readus dosarul la zi, am pus subiectul pe agenda Guvernului si a premierului, care a vorbit deschis despre aceste lucruri, pentru ca prioritatea mea este sa depunem dosarul in termenul oferit de Comisia Europeana, adica pana la finalul lunii iulie.

Dar trebuie reamintit ca de coordonarea acestui proces si, inclusiv, de coordonarea procesului de promovare se ocupa Ministerul Sanatatii, impreuna cu Agentia Nationala a Medicamentului. Si e important sa subliniem aceste elemente: partea de afaceri europene doar sprijina o serie de demersuri si, mai mult decat atat, plecand de la dosar este important sa mergem spre partea de negocieri politice. Or aceste negocieri politice nu sunt realizate doar de mine, nu sunt realizate doar de guvern, sunt organizate de toate institutiile publice si sunt convins ca toata lumea se va implica in acest proces pentru a depune toate eforturile necesare.

Eu cred ca nu este vorba doar despre castigarea acestui sediu, este vorba despre modul in care reusim sa coagulam energiile in sustinerea unui proiect - am putea spune - de tara si trebuie sa demonstram ca reusim macar o data sa concentram toate energiile in aceasta directie. Aceasta ar fi, de fapt, marea victorie a Romaniei. Daca reusim pe un subiect sa lucram cu totii impreuna. Si asta e ceea ce imi propun si pot spune ca in ultima perioada s-a reusit acest lucru", a spus Negrescu, in interviul citat.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructura si servicii, privind relocarea, in contextul Brexit, a institutiilor, inclusiv a Agentiei Europene a Medicamentului, care au acum sedii in Marea Britanie, scrie EUObserver, care estimeaza ca decizia va fi totusi politica.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...