
Pentru prima data in perioada post-comunista, Romania s-a aratat dispusa la compromisuri pentru limitarea drepturilor cetatenilor sai in spatiul comun european.
Lucru de o gravitate exceptionala, chiar daca s-a intamplat in contextul negocierilor de la Bruxelles pe tema Brexit.
Presedintele Klaus Iohannis ne anunta cu seninatate ca Romania este de acord cu limitarea alocatiilor pentru copiii imigrantilor din Marea Britanie, in sensul adaptarii alocatiei la tara in care traieste copilul, precum si cu schimbarea regulilor in ceea ce priveste beneficiile sociale acordate de Marea Britanie.
Spre deosebire de noi, Polonia, Slovacia, Cehia si Ungaria, de exemplu, au anuntat, fara ezitare, ca resping categoric propunerile vizand limitarea ajutoarelor destinate copiilor muncitorilor migranti originari din Europa de Est - punct cheie in campania legata de Brexit a premierului britanic, David Cameron.
Lejeritatea cu care presedintele Diasporei si al Facebook-ului ne anunta ca nu aruncam pe fereastra chiar toate drepturile pe care romanii ce traiesc in Uniunea Europeana le au cred ca demonstreaza ignoranta acestuia si lipsa de respect fata de oamenii pe care s-a angajat sa ii reprezinte si sa ii slujeasca.
Faptul ca domnia sa nu a acceptat restrictionarea liberei circulatii si discriminarea cetatenilor romani pe tema beneficiilor sociale nu inseamna ca acum am fi castigat aceste drepturi, ci doar ca nu le-am pus si pe acestea la cosul de gunoi al istoriei.
Politica externa a lui Klaus Iohannis pare un sir de cedari inutile, o serie de esecuri programate, care se traduc in pasi inapoi pentru Romania.
In privinta celor 4 milioane de cetateni romani care muncesc peste hotare, oameni care au trimis in ultimii 10 ani in tara peste 45 de miliarde de euro, este clar ca nimeni din anturaj nu are curaj sa ii spuna presedintelui cat de grav este sa cedezi pe seama drepturilor acestora, sa ii transformi pe romani in cetateni de rang inferior.
Luarea deciziilor in problematici de maxima relevanta pentru cetatenii Uniunii Europene a fost, in vremuri de criza, cum sunt cele pe care le traversam acum, un proces complex si de durata.
Asemeni lui David Cameron, si reprezentantii altor state incearca sa maximizeze rezultatele nationale in orice negociere comunitara, motiv pentru care rezultatele europene se lasa adesea mult asteptate. Doar noi dam inapoi, mergem la Bruxelles sa avem rezultate nationale inferioare celor precedente.
In cazul Brexit, parca am vrea, cu tot dinadinsul, sa ne transformam in cetateni semieuropeni.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
Sunt intru totul de acord cu domnul Tomac. Vezi tot