Suspendarea parlamentului britanic de catre premierul Boris Johnson a fost declarata ilegala de Inalta Curte Civila din Scotia, cea mai inalta instanta de apel din regiune.
Un complet de trei judecatori ai Curtii de apel din Edinburgh a dat castig de cauza unui grup transpartinic de politicieni care a contestat decizia premierului.
Dar nu a fost data nicio decizie de a anula hotararea de suspendare, relateaza The Independent.
Documentele primite de instanta dovedesc ca "adevaratul scop" al suspendarii a fost "blocarea" Parlamentului. "Curtea va emite un ordin care declara decizia de prorogare ilegala si fara efect", au transmis judecatorii.
Intr-o hotarare scrisa, acestia arata ca sfatul premierului catre regina de a suspenda Parlamentul pana pe 14 octombrie "a fost motivat de scopul necorespunzator de a bloca Parlamentul, fapt ce este, cu tot cu consecinte, ilegal".
Unul dintre parlamentarii britanici din Opozitie care au sesizat curtea, Joanna Cherry, din Partidul National Scotian, a cerut convocarea imediata a Parlamentului, care a fost suspendat de prim-ministrul Boris Johnson marti dimineata.
Aceasta decizie contrazice o hotarare emisa saptamana trecuta, conform careia suspendarea Parlamentului nu incalca legea.
Suspendarea Parlamentului britanic este legala, a decis Tribunalul Superior din Londra, vineri. Actiunea a fost intentata de antreprenoarea Gina Miller.
Tribunalul Superior a decis totusi ca reclamanta are dreptul sa faca recurs la Tribunalul Suprem, maxima instanta judiciara in Regatul Unit, care va analiza cazul la 17 septembrie.
Mai mult de 75 de parlamentari au contestat in justitie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentand ca acest lucru este ilegal si neconstitutional pentru ca intentia lui Johnson este sa forteze un Brexit fara acord la 31 octombrie, limitand posibilitatile oponentilor de a obiecta.
Amintim ca Parlamentul de la Londra a fost suspendat marti, pana pe 14 octombrie, ca urmare a deciziei de a respinge propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate, in contextul dezacordului privind producerea unui Brexit fara acord.