The Telegraph sustine ca premierul Scotiei ar fi abandonat planurile de a ramane in UE

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 09:37
3887 citiri
The Telegraph sustine ca premierul Scotiei ar fi abandonat planurile de a ramane in UE

Jurnalistii The Telegraph au dezvaluit, miercuri, ca premierul scotian a abandonat una dintre politicile cheie ale Partidului National Scotian (SNP), care prevedea readerarea tarii la Uniunea Europeana dupa castigarea independentei fata de Marea Britanie.

Sturgeon ar fi ales sa renunte la acest proiect din cauza euroscepticismului in crestere din randul scotienilor, provincia ar urma in schimb sa se alature Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS).

Presedintele SNP se teme ca politica de readerare a provinciei la blocul comunitar ar putea sa-i indeparteze pe cei 400.000 de alegatori scotieni care au votat pentru independenta in urma cu doi ani, dar au sustinut si iesirea Marii Britanii din UE. Acesti alegatori reprezinta pana la o patrime din cei care au votat initial pentru independenta Scotiei.

De asemenea, un sondaj arata ca doua treimi dintre scotieni isi doresc fie ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, fie ca blocul comunitar sa aiba puteri reduse in ceea ce priveste politica interna a Regatului Unit.

Conservatorii scotieni sustin, in schimb, ca planurile pentru organizarea unui al doilea referendum de independenta reprezinta mai degraba "o confuzie totala" din partea SNP.

Anterior, Theresa May a sustinut ca nu a detectat niciun sprijin la Bruxelles pentru readerarea unei natiuni scotiene independente la UE.

De asemenea, seful diplomatiei spaniole a avertizat-o pe Sturgeon ca scotienii vor trebui "sa se aseze la capatul cozii" daca doresc sa revina in UE, intrucat Spania se opune unei ruperi a Regatului Unit.

Nicola Sturgeon a devenit peste noapte tinta unor atacuri extrem de dure din partea conservatorilor scotieni, care o acuza ca nu se bucura de majoritate in Legislativ si s-a transformat intr-un Donald Trump.

Surse SNP au transmis ca premierul scotian crede in acest moment ca aderarea la Asociatia Europeana a Liberului Schimb reprezinta un scenariu mai realist dupa castigarea independentei Scotiei.

Citeste si Scotia vrea referendum de independenta. Poate sa ramana in UE? Dar in NATO?

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca scotienii vor fi nevoiti sa candideze din nou pentru a adera la alianta militara daca vor decide in favoarea independentei fata de Marea Britanie.

Premierul Nicola Sturgeon a anuntat, luni, ca va cere saptamana viitoare legislativului scotian sa o autorizeze in vederea organizarii unui nou referendum pe tema independenta.

Sturgeon a anuntat ca va actiona rapid pentru a le oferi alegatorilor scotieni posibilitatea de a face din Scotia o tara independenta inainte de Brexit.

Alegatorii scotieni au respins in urma cu trei ani independenta provinciei prin referendum, insa Sturgeon a declarat ca decizia britanicilor de a pleca din UE a provocat o "schimbare sau circumstante materiale" pentru independenta Scotiei.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, scrisoare de armistițiu politic pentru susținerea unui guvern minoritar. Cîțu: „USR şi PSD continuă să rămână cantonate în poziţiile lor”
Nicolae Ciucă, scrisoare de armistițiu politic pentru susținerea unui guvern minoritar. Cîțu: „USR şi PSD continuă să rămână cantonate în poziţiile lor”
Liderul PNL, premierul intermar Florin Cîţu, a declarat marţi, 26 octombrie, că premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis către liderii partidelor parlamentare un document cu un armistițiu...
Năsui, despre un armistiţiu politic cu un guvern minoritar PNL-UDMR: „Nu există când e vorba de împărţirea banilor publici"
Năsui, despre un armistiţiu politic cu un guvern minoritar PNL-UDMR: „Nu există când e vorba de împărţirea banilor publici"
Fostul ministru USR Claudiu Năsui a declarat marţi, 26 octombrie, la Antena 3, că formaţiunea îşi doreşte refacerea coaliţiei de guvernare cu PNL şi UDMR, pe bazele stabilite în 2020 şi...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii
niculaeda
rank 5
raulbaal
rank 5
Ce mai lucreaza si la ei MI-urile alea ,adica