Brexit: Comisia Europeana cere o reuniune de urgenta cu Regatul Unit

Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 16:55
2553 citiri
Brexit: Comisia Europeana cere o reuniune de urgenta cu Regatul Unit
Sursa: Pixabay

Vicepresedintele pentru relatii interinstitutionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a solicitat miercuri sa aiba rapid o intalnire cu ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana, transmit Reuters si AFP.

"Voi cere desfasurarea cat mai rapid posibil a unui comitet mixt extraordinar asupra acordului de retragere, pentru ca partenerii nostri din Regatul Unit sa ofere detalii si sa raspunda ingrijorarilor noastre referitoare la proiectul de lege", a declarat Sefcovic intr-o conferinta de presa. El si-a exprimat speranta ca Londra va da "asigurari ca acordul va fi efectiv pus in practica integral si in termenele prevazute".

Comitetul mixt consacrat aplicarii acordului de retragere convenit de UE si de Regatul Unit in ianuarie este co-prezidat de Sefcovic si de Gove.

Cei doi au avut marti seara o convorbire telefonica. "I-am transmis foarte clar (lui Gove) ca acordul de retragere nu este deschis renegocierii", a explicat reprezentantul executivului comunitar.

Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege ce repune in discutie angajamentele luate in cadrul Brexitului, o incalcare a dreptului international asumata de Londra, ceea ce complica negocierile si asa dificile intre UE si Regatul Unit.

In virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, aceasta provincie britanica ar trebui sa urmeze unele dintre regulile UE dupa perioada de tranzitie post-Brexit - care se incheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenta frontierei fizice cu Republica Irlanda, membra a UE, si pentru a evita reaparitia tensiunilor in aceasta regiune.

Inceputa marti, a opta runda de negocieri dintre UE si Regatul Unit urmeaza sa se incheie joi. Tratativele intre cele doua parti vor continua pana pe 2 octombrie, inaintea unui summit in care liderii statelor membre ale UE spera sa valideze un acord cu Londra.

Principalele divergente sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca in schimbul unui acord de liber schimb fara cote si taxe vamale Regatul Unit sa aplice in continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibila concurenta neloiala din partea britanicilor pe piata europeana. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreste un acord extins care sa includa norme comunitare privind concurenta, mediul sau fiscalitatea, in timp ce Londra sustine ideea incheierii unui acord clasic de liber schimb.

Citește și:
Moment istoric. România a ajuns la nivelul Ungariei și Portugaliei în UE în privința PIB pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare
Moment istoric. România a ajuns la nivelul Ungariei și Portugaliei în UE în privința PIB pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare
România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia, din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare. În 2022, cele trei țări s-au situat la un...
O mamă și-a omorât copiii de 7 și 9 ani, după care s-a sinucis. Detalii șocante din anchetă
O mamă și-a omorât copiii de 7 și 9 ani, după care s-a sinucis. Detalii șocante din anchetă
Doi frați, de 7 și 9 ani, au fost găsiți morți într-un dormitor de la etajul casei în care locuiau, în Londra. Într-o altă încăpere a fost descoperit și trupul mamei lor. Cadavrele...
#international, #brexit, #Comisia Europeana, #Londra, #acord, #Uniunea Europeana , #stiri Brexit