CE avertizeaza ca riscul unui Brexit fara acord a crescut, din cauza timpului scurt si a situatiei politice

Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 15:53
2900 citiri
CE avertizeaza ca riscul unui Brexit fara acord a crescut, din cauza timpului scurt si a situatiei politice

Riscul ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana la 31 octombrie fara un acord a crescut, a avertizat Comisia Europeana intr-o comunicare publicata miercuri, in contextul in care Marea Britanie se adanceste intr-o criza politica ce ar putea conduce la alegeri legislative anticipate.

"Putinul timp care ramane si situatia politica din Marea Britanie au marit riscul ca Marea Britanie sa se retraga la aceasta data fara un acord", subliniaza Comisia de la Bruxelles in documentul mentionat.

Executivul comunitar le cere firmelor si cetatenilor Uniunii Europene sa "continue sa se pregateasca pentru toate rezultatele posibile" si sa "nu se bazeze pe ipoteza ca Marea Britanie va solicita o a treia amanare" a datei Brexit-ului.

In acelasi context, Comisia considera ca "plasa de siguranta" privind frontiera irlandeza, asa-numitul "backstop", prevazuta in acord si a carei eliminare este ceruta de Boris Johnson, este "singura solutie" pentru pastrarea acordului de pace in Irlanda de Nord si a pietei unice.

Referitor la "backstop", oficiali europeni citati de Reuters au declarat ca UE poarta in continuare discutii cu guvernul de la Dublin in ce priveste modul de organizare a controalelor la frontiera pe insula Irlanda in cazul unui Brexit fara acord, dar ca astfel de controale ar produce in mod inevitabil "perturbari".

Comunicarea executivului european a fost publicata la o zi dupa ce o alianta transpartinica a parlamentarilor britanici a adoptat o motiune ce urmareste amanarea Brexit-ului prevazut pentru sfarsitul acestei luni.

Potrivit Reuters, Comisia Europeana a indicat miercuri ca il considera in continuare pe premierul Boris Johnson drept cel cel mai important partener de negociere in discutiile menite sa evite un Brexit fara acord.

"Exista un guvern britanic in functie, asa incat interlocutorul nostru la cel mai inalt nivel politic pentru presedintele (CE) Juncker ramane prim-ministrul Johnson", a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei, in briefingul de presa zilnic.

Consilierul lui Johnson pentru UE, David Frost, este asteptat miercuri la Bruxelles pentru discutii cu usile inchise cu un grup de lucru european, cu obiectivul de a explora posibile alternative la "backstop".

In aceeasi comunicare, Bruxellesul prevede sa furnizeze "un sprijin financiar" cetatenilor si statelor membre "cele mai afectate de o retragere fara acord", propunand de asemenea sa "extinda aria de aplicare a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene" pentru a "acoperi importanta povara financiara" a unui Brexit fara acord.

Comisia mai prevede ca actualul Fond european de ajustare la globalizare "sa serveasca la sustinerea lucratorilor" care ar fi "concediati in urma unei retrageri fara acord, in anumite conditii".

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: AGERPRES