Articol citit de 5378 ori
toti aveti un umor sumbru
e de apreciat totusi ca unii au gasit rezolvarea.
adica taxe vamale pt produsele uk vindute in ue,
taxe vamale pt produsele ue vindute in uk.
problema este ca ambii parteneri vor sa-si dea teapa,
in vazul lumii :)))
pina la urma,uk va avea acorduri comerciale individuale
cu tarile care o intereseaza si care sint interesate :)
de ce sa ne bate capul cu o problema deja rezolvata ???
Vorbesti mai sus de "referendumul care i-a adus libertatea"
Sa nu confundam libertatea sau lipsa de libertate cu altceva.
UK, ca orice alta tara membra a UE, a avut și are tot timpul libertatea de a rămane sau de a ieși din UE.
A intra de bunăvoie intr-o uniune, mai ales intr-una din care poți ieși oricand dacă dorești, nu inseamnă a-ți pierde libertatea.
Un exemplu de pierdere reala a libertății a fost cazul fostelor tari "comuniste", printre care Romania, care au fost inglobate cu forța in blocul sovietic dupa război și n-au avut deloc libertatea sa-l părăsească, pana cand Gorbaciov nu a venit la putere și nu a renunțat la doctrina Brejnev.
De exemplu Transilvania, Moldova sau Valahia, și-au pierdut oare libertatea pentru ca au acceptat sa intre intr-o uniune statala mai mare numita Romania? E clar ca cetățenii acestor provincii nu simt in felul asta, deși nici nu mai au acum dreptul sa se mai separe de Romania. asa cum tarile membre ale UE au dreptul sa iasă din UE.
Totul e de fapt o problema de percepție a identității, care evoluează in timp, odată cu schimbul de generații. Asa cum dupa unirea din 1918 existau incă multi care se considerau incă ardeleni in primul rand și apoi romani, pentru ca Romania era un stat nou, apărut in timpul vieții lor, asa și acum sunt multi europeni, probabil marea majoritate, care se considera in primul rand romani, francezi, germani etc inainte de a se considera europeni. Dar cu timpul, probabil ca generațiile ce se nasc deja in interiorul UE vor avea din ce in ce mai mult o identitate europeana și mai apoi alte identități, numite acum "naționale" (pentru ca și noțiunea de "național" va evolua probabil).
Intr-un viitor mult mai indepărtat al omenirii, o majoritate de oameni vor avea in primul rand o identitate mondiala, se vor considera in primul rand cetățeni ai lumii. Si va fi foarte bine, pentru ca-n felul asta probabilitatea unor conflicte va scădea atunci foarte mult, pentru ca atunci orice conflict posibil va fi perceput ca unul "intern". Exista conflicte interne, dar ele degenerează mult mai rar in războaie de exemplu, pentru ca oricine e mult mai puțin tentat sa lupte impotriva celor pe care-i percepe ca fiind semenii lui.
@DemonBanal, nu fii tu asa de sceptic
UK este si ea interesata sa-si vanda "serviciile" in Europa Continentala: incepand cu serviciile financiare, de clearing Eurobonds si derivative, asigurari etc... si continuand cu serviciile digitale (Google Europe, samd). Daca UK nu ajunge la un acord cu blocul comunitarm, dupa o perioada de tranzitie, vanzatorii de servicii se vor muta in Europa Continentala (corporatiile nu-si permit sa cedeze la o piata de circa 450 milioane de consumatori de dragul unor lideri oportunisti cu orgolii mioritice). Money talks, BS walks! Asadar, ramane cum ne-am inteles (EEA+EFTA;)
Este 100% clar ca
Acordul nu va fi incheiat. Daca UK a luat tzeapa, cu plecarea din UE, singura lor sansa sa para iesirea un succes totusi, ar fi sa obtina un Acord favorabil, din partea UE. Problema este ca UE are 27 de tari care vor participa la incheierea Acordului, si nici una dintre acestea nu va fi de acord cu o intelegere strict in favoarea UK. Deci nu vad eu de ce Romania de exemplu, ar fi fortata sa aceepte o prevedere prin care LAND ROVER si JAGUAR sa-si poata vinde masinile pe continent, fara taxe, cand Romania produce DACIA si este direct si foarte interesata sa-si vanda si ea, Romania, masinile cat mai bine in Europa. Este clar, aici Romania, si nu doar Romania, sunt in total inca 8 tari care produc autovehicule, nu vor fi niciodata de acord cu un avantaj acordat producatorului UK. Asta asa, numai o componenta care ar da batai de cap britanicilor. Dar sunt multe alte produse din UK, care acum se vand pe continent, fara taxe. Ei, concurenta de pe continent va bloca orice intentie de a scuti producatorii britanici de taxe vamale. Si cel mai probabil UK nu va obtine niciodata un Acord Comercial cu UE. Sau, daca il vor obtine, acel acord se va obtine dupa multi ani de negocieri, si va fi in mare parte in dezavantajul britanicilor.
Fara concesii pentru englezi!
Acordul va fi unul similar cu cel pe care il are UE cu Norvegia sau Elvetia.
Este foarte posibil ca, in final, UK sa ramana
un simplu membru EEA si eventual EFTA. Pentru moment este evident cea mai viabila solutie. Usa ramane insa deschisa... si in timp de 10-15 ani dupa moartea Reginei Britanice, englezii vor reveni (dar atunci direct la centru - in ZE). Nu vor rezista ei foarte mult timp pe tusa!
nu cred
uk nu vrea statut de tara asociata...
daca accepta,inseamna ca referendumul care i-a adus
libertatea a fost in zadar.