Demisii in lant in Guvernul britanic in semn de protest fata de acordul pentru Brexit anuntat de Theresa May

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 13:18
9767 citiri
Demisii in lant in Guvernul britanic in semn de protest fata de acordul pentru Brexit anuntat de Theresa May

Mai multi membri ai Guvernului britanic au demisionat, joi, in semn de protest fata de acordul pentru Brexit anuntat de premierul britanic Theresa May.

Este vorba despre ministrul insarcinat cu Brexit-ul, Dominic Raab, secretarul de stat insarcinat cu Brexitul Suella Braverman, secretarul insarcinat cu Munca si Pensiile Esther McVey, secretarul de stat insarcinat cu Irlanda de Nord Shailesh Vara.

Dominic Raab a anuntat ca renunta la functie din cauza opozitiei sale fata de proiectul acordului pentru Brexit incheiat sub egida premierului britanic Theresa May cu Uniunea Europeana.

Dominic Raab i-a succedat in iulie "Brexiter"-ului David Davis, care a demisionat din Guvern deoarece considera prea blanda strategia lui May in vederea Brexitului, relateaza AFP.

"Eu nu pot sa sustin acordul propus din doua motive", legate de viitorul statut al Irlandei de Nord dupa Brexit, a precizat el in scrisoarea de demisie pe care a publicat-o joi pe Twitter.

Acest anunt a condus la o depreciere a lirei sterline cu aproape 1% fata de dolar, stergand aprecierea inregistrata de marti, la anuntarea proiectului acordului cu UE.

Catre ora locala 09:05 (11:05, ora Romaniei), lira sterlina valora 1,2870 dolari, fata de 1,2992 dolari miercuri.

Punctul cel mai controversat al proiectului acordului vizeaza dispozitiile menite sa impiedice reinstalarea unei frontiere fizice intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda vecina, un stat membru UE.

"Eu cred ca regimul de reglementari propus in Irlanda de Nord reprezinta o amenintare foarte reala la adresa integritatii Regatului Unit", a precizat Dominic Raab, care se opune totodata unui backstop pe o "perioada nedeterminata".

Nici secretarul de stat britanic insarcinat cu Brexitul Suella Braverman nu este de acord cu proiectul acordului pentru Brexit.

"Ma aflu acum in incapacitatea de a sustine sincer acordul aprobat ieri (miercuri) de cabinet", afirma ea in scrisoarea de demisie pe care a publicat-o pe Twitter. Totodata, ea deplange depange "concesiile" facute Bruxelles-ului.

La randul sau, secretarul de stat britanic insarcinat cu Irlanda de Nord, conservatorul Shailesh Vara, a anuntat ca nu poate sa sustina acordul retragerii incheiat cu Uniunea Europeana.

"Eu nu pot sa sustin acordul retragerii incheiat cu Uniunea Europeana", a precizat Vara in scrisoarea sa de demisie, pe care a publicat-po pe Twitter.

Secretarul britanic insarcinat cu Munca si Pensiile Esther McVey a denuntat faptul ca proiectul acordului Brexitului "nu onoreaza referendumul",

Vezi si:

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: NEWS.RO