Brexit: Iesirea Marii Britanii din UE este mult mai complicata si ar putea dura 6 ani

Marti, 12 Iulie 2016, ora 22:51
4111 citiri
Brexit: Iesirea Marii Britanii din UE este mult mai complicata si ar putea dura 6 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea dura pana la sase ani, iar posibilitatea de a semna acorduri comerciale bilaterale intre timp ar putea fi limitata, a declarat ministrul britanic de externe, Philip Hammond.

Intr-un discurs rostit marti in Camera Comunelor, in care a fost presat sa explice cum ar putea decurge procesul de Brexit, el a subliniat ca iesirea Marii Britanii din UE este posibil sa necesite acordul Parlamentelor din toate statele membre, citat de The Guardian.

"Problema este urmatoarea: daca un tratat viitor intre Marea Britanie si cele 27 de state membre UE este considerat ca avand competente mixte, va trebui ratificat de cele 27 de parlamente nationale.

Cred ca am dreptate cand spun ca cel mai scurt timp in care s-a facut acest lucru pentru un tratat UE a fost de aproape patru ani, iar aceasta fara a lua in calcul timpul necesar pentru negociere", a declarat Hammond, un sustinator al ramanerii in UE.

Competentele mixte ale unui acord se refera la domenii in care UE si statele membre isi impart responsabilitatea.

De exemplu, avocatii vor considera un acord mixt daca acesta nu va face referire numai la comert - un domeniu ce tine exclusiv de competenta blocului european - ci si la politica externa si de securitate, de care se ocupa si statele membre.

Potrivit lui Hammond, din momentul declansarii Articolului 50, Marea Britanie va avea la dispozitie doi ani pentru a negocia acordul de iesire, dupa care va astepta patru ani pentru ratificare.

Statutul Marii Britanii in perioada procesului de ratificare ar putea fi un subiect de disputa.

Seful diplomatiei de la Londra a subliniat si dificultatile pe care le-ar putea intampina Regatul Unit in negocierea unor acorduri comerciale bilaterale in timp ce face inca parte din UE.

"Pana cand prezentam o notificare oficiala privind Articolul 50, ramanem un membru UE deplin, participant, iar capacitatea noastra de a negocia noi acorduri comerciale este restrictionata de continuarea aplicarii legislatiei UE", le-a spus Hammond parlamentarilor.

"Trebuie sa avem foarte mare grija atunci cand purtam orice negocieri preliminare, pentru a ramane de partea corecta a obligatiilor noastre internationale", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#brexit cat va dura, #iesirea Marea Britanie UE , #UE