Cat de mult depinde UE de Marea Britanie din punct de vedere economic

Joi, 07 Iulie 2016, ora 07:53
9362 citiri
Cat de mult depinde UE de Marea Britanie din punct de vedere economic
Foto: Arhiva Ziare.com

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va slabi blocul comunitar din punct de vedere economic. Insa cat de mult depinde UE de UK?

Pentru ca efectele determinate de Brexit sa fie diminuate, e necesara incheierea unui tratat comercial care sa permita mentinerea unor relatii apropiate, arata un raport al firmei Mauldin Economics, ce realizeaza analize destinate investitorilor, preluat de Business Insider.

Exporturi

Marea Britanie este al patrulea cel mai mare importator din lume, astfel ca statele membre UE vad in aceasta tara o piata importanta de desfacere.

Exista cateva natiuni de pe Batranul Continent care depind intr-o proportie destul de mare de UK din acest punct de vedere.

De exemplu, aproape 14% din exporturile Irlandei au mers in 2015 catre vecinii sai. In cazul Olandei a fost vorba de 9%, iar pentru Germania - 7,4%.

Deci clientii britanici sunt valorosi pentru aceste tari.

Exporturile Romaniei catre UK au insumat anul trecut 2,38 miliarde de euro, ceea ce inseamna doar 4 la suta din total.

Marea Britanie a contribuit semnificativ la bugetul UE

In momentul in care statele mai putin dezvoltate (cum e si cazul Romaniei) au aderat la UE, marile economii au resimtit o povara financiara mai mare, in speranta ca extinderea blocului comunitar va aduce beneficii precum cresterea oportunitatilor de business si o intarire a securitatii regiunii.

In aceste conditii, in 2015, 12,6% din bugetul UE a fost asigurat din Marea Britanie. Aceasta tara se numara printre cele 10 state membre care au contribuit mai mult decat au primit inapoi sub forma de fonduri si subventii, alaturi de Germania, Franta, Olanda, Italia, Suedia, Austria, Danemarca, Finlanda si Irlanda.

Dupa Brexit, povara financiara de pe umerii celorlalte 9 state va creste.

Europa de Est si accesul la piata muncii

Oportunitatile pe piata muncii pe care le ofera Marea Britanie sunt importante pentru statele din estul Europei (inclusiv pentru Romania). Pe langa faptul ca isi gasesc acolo un job si nu raman in locurile natale, unde cel mai probabil ar fi someri, multi imigranti mai trimit si bani in tarile de bastina.

Datele Eurostat arata ca peste 740.000 de polonezi, in jur de 300.000 de unguri si peste 160.000 de lituanieni locuiesc in UK.

Numarul romanilor si bulgarilor care au plecat in Marea Britanie s-a inmultit dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014. Astfel, in perioada iulie 2014 - iunie 2015, au ajuns in UK 50.000 de imigranti din aceste doua tari, cu 19.000 mai multi decat in precedentele 12 luni.

Iar iesirea din UE ar putea insemna pentru toti acestia inasprirea conditiilor de acces pe teritoriul Marii Britanii.

In plus, dupa cum se observa in grafic, remiterile imigrantilor in tarile-mama sunt semnificative. De exemplu, in cazul nostru, romanii din UK trimit anual in tara o suma echivalenta cu aproximativ 1,75% din PIB.

Brexit nu reprezinta o amenintare doar pentru economia Europei

Destabilizarea UE nu are numai efecte pe plan economic. Iesirea Marii Britanii din blocul comunitar ar putea avea consecinte si in privinta securitatii regionale, mai ales ca acest lucru ar putea da un avantaj unor tari precum Rusia.

Afla cum poate iesi Marea Britanie si din NATO

Sursa citata arata ca natiunile din estul Batranului Continent se tem ca ar putea fi abandonate de Occident. Tari ca Polonia stiu ca e mai putin probabil ca o Europa dezbinata sa actioneze rapid si unitar pentru a-si ajuta aliatii de la Rasarit.

Asta pentru ca UK joaca un rol strategic si a avut un cuvant greu de spus in negocieri. In plus, are una dintre cele mai puternice armate din lume, in ciuda reducerii operatiunilor militare peste hotare de-a lungul anilor.

Sa nu uitam ca Royal Navy este a doua forta navala din NATO, dupa cea americana, US Navy.

Concluzie

Momentan nu s-au stabilit conditiile de facto ale iesirii Marii Britanii din UE, cert este insa ca aceasta tara trebuie sa incheie un acord comercial si de securitate cu restul blocului comunitar, in asa fel incat relatiile sa fie in continuare unele stranse, conchide sursa citata. Altfel, pierderile vor fi semnificative de ambele parti.

*Sursa grafice: Mauldin Economics

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#UE dependenta Marea Britanie, #UE legaturi Marea Britanie, #comert UE Marea Britanie , #UE