Donald Tusk propune o ambitioasa reforma UE in doi ani, cu un summit european in Romania

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 07:56
6212 citiri
Donald Tusk propune o ambitioasa reforma UE in doi ani, cu un summit european in Romania
Foto: Facebook/Donald Tusk

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus, marti, un ambitios program de 13 summit-uri in doi ani, pentru a relansa Uniunea Europeana dupa socul Brexit.

Donald Tusk a facut public acest calendar la cateva saptamani dupa mai multe apeluri pentru o revizuire in profunzime a UE, venite mai ales din partea presedintelui francez, Emmanuel Macron, si a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.

Acest program ar urma sa debuteze cu summit-ul organizat joi si vineri la Bruxelles si ar include summit-urile regulate prevazute deja pana in iunie 2019, precum si intalniri neoficiale pe teme speciale.

Include, de asemenea, un summit european extraordinar in Romania, la cateva saptamani dupa plecarea efectiva a Marii Britanii, prevazuta in martie 2019, precum si un summit la Viena, anul viitor, axat pe probleme de securitate.

Pe 13 septembrie, seful CE, Jean Claude Juncker, spunea ca si-ar dori organizarea unui summit european la Sibiu, dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Insa Juncker spunea ca acest eveniment ar urma sa aiba loc pe 30 martie 2019, la o zi dupa data limita pana la care Brexit-ul trebuie finalizat.

Summit-ul din Romania ar urma sa se desfasoare in perioada in care tara noastra va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, respectiv primele sase luni ale anului 2019.

Planul lui Tusk

"Sunt foarte multumit sa vad dorinta dumneavoastra de a va intensifica activitatea si de a depasi sentimentul de neputinta", le-a scris Donald Tusk liderilor europeni intr-o scrisoare de invitatie inainte de intalnirea la varf de joi si vineri.

"Pe baza consultarilor mele, este clar ca exista, de asemenea, o dorinta de a revigora si a imbogati activitatea noastra, inclusiv cu noi idei", a adaugat presedintele Consiliului European.

Potrivit acestuia, discutiile ar putea avea loc in 28, incluzand Marea Britanie sau in 27, "in functie de subiectul" abordat.

Donald Tusk intentioneaza, de asemenea, sa faca sa evolueze metodele de lucru, inlocuind abordarea traditionala a cautarii consensului prin cea a discutiilor afisand clar dezacordurile.

"As dori sa propun o metoda care se concentreaza pe cautarea de solutii la probleme reale", a subliniat el.

Noua metoda "va prezenta diferentele noastre, descriind precis la ce se refera conflictul, pentru a ne permite sa avem discutii politice serioase", a mai spus Donald Tusk.

Sefii de stat si de guvern se vor reuni in 28, cu incepere de joi, pentru a discuta despre Brexit, viitorul Uniunii Europene, precum si despre alte subiecte printre care economia digitala, in special taxarea gigantilor Internetului.

Citește și:
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...