Marea Britanie va primi doar muncitori straini calificati, dupa iesirea din UE. Cei care sunt deja acolo pot ramane

Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 16:45
21877 citiri
Marea Britanie va primi doar muncitori straini calificati, dupa iesirea din UE. Cei care sunt deja acolo pot ramane
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii Uniunii Europene care deja lucreaza in Marea Britanie vor primi drept de sedere si dupa Brexit, insa cei ce vor sa mearga acolo pentru a lucra dupa iesirea tarii din UE trebuie sa fie muncitori calificati.

Prevederile apar intr-un document redactat de Ministerul de Interne de la Londra si obtinut de cotidianul The Daily Mail.

Planul gandit de Guvernul de la Londra - care inca nu a fost aprobat si se afla in faza discutiilor - prevede ca turistii si studentii vor avea si dupa Brexit acces liber in tara.

Insa nu acelasi lucru se va intampla cu muncitorii necalificati. Ei nu vor mai putea veni in UK sa lucreze cand si cum vor.

In schimb, e posibil sa se infiinteze special pentru acestia o schema pentru munca senzoniera, care le va permite accesul in tara doar atunci cand e nevoie de mana de lucru suplimentara in agricultura si in alte domenii ce necesita muncitori necalificati.

Dar planul gandit de autoritatile de la Londra ar putea fi criticat de companiile care depind de muncitorii necalificati din UE, in sectoare precum constructiile culesul fructelor.

Regimul vizelor stabilit de guvernantii de la Londra mai prevede reintroducerea controalelor la frontiera si are ca scop reducerea imigratiei pana la 100.000 de persoane pe an.

Totusi, cei care lucreaza deja in UK vor primi permise de sedere si dupa Brexit.

In replica, autoritatile britanice se asteapta ca si cetatenii Regatului Unit sa aiba nevoie de permise speciale pentru a lucra in UE, iar doar muncitorii calificati vor fi acceptati de statele membre.

Similar, turistii si studentii britanici nu ar fi afectati.

Schimbari semnificative fata de planul initial

Planul initial legat de imigratie cuprindea masuri mai multe dure. Astfel, firmele erau obligate sa faca public numarul strainilor angajati.

Mai mult, pentru a diminua fluxul de studenti din afara Europei - care reprezinta 167.000 din cei 600.000 de imigranti ce sosesc anual in aceasta tara - autoritatile britanice voiau sa lege acordarea vizelor de studii de prestigiul facultatilor.

Ulterior, dupa ce masurile au fost criticate dur, Guvernul de la Londra a renuntat treptat la aceste idei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#plan imigranti Brexit, #plan muncitori Brexit , #UE