Michel Barnier: Orice amanare a Brexit va avea costuri politice si economice pentru UE

Marti, 19 Martie 2019, ora 19:43
5086 citiri
Michel Barnier: Orice amanare a Brexit va avea costuri politice si economice pentru UE
Fotomontaj Ziare.com

Orice amanare a Brexitului va avea costuri economice si politice pentru UE, care trebuie bine cantarite in raport cu potentialele beneficii, a declarat marti seara negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

Barnier a facut aceasta declaratie inainte de Consiliul European de joi si vineri, unde liderii UE ar putea lua o decizie in sensul amanarii Brexitului dupa data-limita de 29 martie, in caz ca premierul britanic Theresa May va solicita acest lucru.

"Daca Theresa May cere o amanare inainte de Consiliul European de joi, va tine de cei 27 de lideri sa evalueze motivele si utilitatea. Liderii UE vor avea nevoie de un plan concret din partea Marii Britanii pentru a putea lua o decizie informata", a spus Barnier in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul roman al afacerilor europene, George Ciamba.

"Creste o amanare sansele unei ratificari a Acordului de retragere? Va cere Marea Britanie o extindere pentru ca vrea putin mai mult timp sa lucreze la declaratia politica (privind viitoarele legaturi UE-Marea Britanie)? Care ar fi scopul si rezultatul? Cum ne putem asigura ca, la finalul unei posibile amanari, nu ne aflam in aceeasi situatie ca astazi?", a mai spus Barnier.

Barnier a afirmat ca guvernul si parlamentul de la Londra trebuie sa decida repede cum sa procedeze mai departe.

"Consiliul European va trebui sa evalueze ce este in interesul UE. Prelungirea nesigurantei fara un plan clar va creste costurile economice ale afacerilor noastre, dar ar putea presupune si un cost politic pentru UE", a subliniat negociatorul sef al UE pentru Brexit.

El a reiterat pozitia UE ca blocul comunitar ar putea modifica declaratia politica privind legaturile UE-Marea Britanie dupa Brexit, care reprezinta o parte din acordul de divort neratificat, daca acest lucru va contribui la construirea unei majoritati pentru sustinerea acordului intr-o Camera a Comunelor divizata.

Barnier a mai spus ca UE nu va renegocia principalul acord legal de retragere.

"Sa votezi impotriva unei iesiri fara acord nu impiedica un 'no-deal' sa se produca", a spus el despre voturile de saptamana trecuta din Camera Comunelor, in care majoritatea deputatilor au votat impotriva unei iesiri fara acord din UE.

"Toata lumea ar trebui acum sa finalizeze pregatirile pentru un scenariu fara acord. In ceea ce priveste UE, noi suntem pregatiti", a precizat Barnier.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...