Principalele prevederi ale acordului comercial post-Brexit incheiat de UE si Marea Britanie

Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 12:49
4863 citiri
Principalele prevederi ale acordului comercial post-Brexit incheiat de UE si Marea Britanie
Sursa: Pixabay

Textul acordului de parteneriat economic si comercial incheiat de Uniunea Europeana (UE) si Regatul Unit joi, in Ajunul Craciunului, un document de 1.246 de pagini, a fost publicat, relateaza AFP care prezinta liniile mari ale acestui tratat, care stabileste cadrul relatiilor intre cele doua parti incepand de la 1 ianuarie.

BUNURI

Acordul garanteaza schimburi comerciale fara taxe vamale si cote "tuturor bunurilor care respecta reglementarile de origine adecvate" - o prevedere fara precedent intr-un acord comercial.

Acest acord fara precedent permite evitarea unei rupturi a lanturilor de productie si evita impunerea unor taxe vamale de 10% in sectorul automobilelor, de 25% produselor procesate pe baza de peste si de 50% carnii de vita, produselor lactate, carnii de pasare, porc, miel, cereale, zahar si produslor alimentare procesate.

CONCURENTA

Regatul Unit si Uniunea Europeana se angajeaza sa respecte conditii de concurenta loiala.

Regatul accepta sa nu-si revizuiasca in scadere legislatia si standardele sociale, de mediu si in lupta impotriva modificarilor climatice europene aflate in vigoare la 31 decembrie 2020 si sa se adapteze la evolutia acestora.

Acordul prevede posibilitatea aplicarii unor masuri unilaterale de reechilibrare - constand in taxe vamale -, in cazul unor divergente importante, atunci cand acestea pot antrena o crestere a costului de productie si, astfel, un dezavantaj concurential.

DIFERENDE

In cazul in care regatul sau Uniunea nu respecta tratatul, un mecanism cu valoare constrangatoare de solutionare a diferendelor - asa cum exista in majoritatea acordurilor comerciale - urmeaza sa transeze litigiile.

In urma opozitiei ferme a Londrei, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) nu va interveni in acest proces.

Un "Consiliu Comun" va veghea ca acordul sa fie aplicat si interpretat in mod corect.

PESCUIT

Acordul prevede sa li se lase pescarilor europeni un acces in apele britanice intr-o perioada de tranzitie de cinci ani si jumatate, pana in iunie 2026.

In timpul acestei tranzitii, UE urmeaza sa renunte in mod treptat la 25% din captura sa, care se ridica la o valoare de aproximativ 650 de milioane de euro pe an.

In cazul in care Regatul Unit limiteaza accesul sau captura UE, Uniunea poate adopta masuri de retorsiune si impune taxe vamale produselor din pescuit sau altor bunuri britanice si chiar sa suspende o mare parte a acordului comercial, mentinand astfel intacte reglementarile cu privire la concurenta loiala.

TRANSPORT

Tratatul garanteaza o conexiune aeriana, rutiera, feroviara si maritima continua, insa intr-un mod mai putin avantajos decat daca regatul ar fi ramas membru al pietei unice.

Dispozitii vizeaza sa asigure faptul ca intre operatori are loc o concurenta loiala, "pentru ca drepturile pasagerilor, muncitorilor si siguranta transporturilor sa nu fie compromise".

PROGRAME

Regatul unit va continua sa participe la anumite programe UE in perioada 2021-2027 - precum programul de cercetare si inovatie Horizon Europe -, cu conditia ca el sa contribuie la bugetul european.

Insa regatul paraseste programul Erasmus de schimb de studenti.

COOPERARE JUDICIARA

Acordul "stabileste un nou cadru" in domeniul cooperarii politiste si judiciare, "mai ales in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere si terorismului".

Cele doua parti vor continua sa impartaseasca ADN, amprente digitale si informatii despre pasageri si sa coopereze prin intermediul Europol.

Aceasta cooperare va putea fi suspendata, in cazul in care regatul renunta la aderarea sa la Conventia europeana a drepturilor omului sau "la aplicarea (conventiei) la nivel national".

SERVICII FINANCIARE

Incepand de la 1 ianuarie, regatul nu va mai beneficia de principiile liberei circulatii a persoanelor, liberei prestari de servicii si de libertatea satabilirii pe teritoriul Uniunii.

Prestatarii britanici de servicii isi vor pierde dreptul automat de a oferi servicii in intreaga Uniune si vor fi nevoiti sa se stabileasca in UE pentru a continua sa-si exercite activitatea.

Ei nu vor mai beneficia de abordarea "tarii de origine" sau de conceptul de "pasaport", potrivit caruia autorizatiile emise de catre un stat membru in virtutea reglementarilor UE le permit un acces la intreaga piata unica a Uniunii.

PREVEDERILE ACORDULUI

Acordul va fi implementat de catre un Comitet mixt, din care fac parte cele doua parti.

Modalitatile relatiei pot fi revizuite si amendate din cinci in cinci ani.

O iesire unilaterala din acord este necesar sa fie anuntata cu un an inainte.

Textul integral al acordului poate fi consultat la adresa https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/draft_eu-Uk_trade_and_cooperation_agreement.pdf

Documentul a fost publicat numai in versiunea engleza, insa el va fi tradus in cele 23 de limbi oficiale ale UE in saptamanile viitoare.

Sanctiuni de peste 800.000 de lei in a doua zi de Craciun pentru nerespectarea restrictiilor anti-COVID

VIDEO Trei morti si trei raniti in SUA, intr-un atac armat la o sala de popice din Rockford, in Illinois

Citește și:
Zeci de mii de ruși au fugit în UE după mobilizarea anunțată de Putin. În ce țară au plecat cei mai mulți
Zeci de mii de ruși au fugit în UE după mobilizarea anunțată de Putin. În ce țară au plecat cei mai mulți
Agenția UE pentru granițe Frontex a anunțat marți, 27 septembrie, că numărul rușilor care au ajuns în UE a crescut considerabil în ultima săptămână, după ce președintele Vladimir...
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...