BRICS, alianța creată de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, ca o contrapondere față de „hegemonia" Occidentului, atrage adepți inclusiv din Europa.
Cel mai recent mesaj de deschidere pro-BRICS, din partea unui stat din Europa, a fost transmis de Serbia. Pentru statul vecin României, BRICS reprezintă o alternativă la UE. Potrivit vicepremierului Aleksandar Vulin, alianța menționată poate oferi statului balcanic „mai mult". Astfel, Serbia așteaptă invitația oficială la cel de-al XVI-lea Summit al BRICS, care se va desfășura la Kazan (Rusia), în perioada 22-24 octombrie.
Potrivit lui Vulin, BRICS ar fi o variantă mult mai prietenoasă pentru Serbia, „o alternativă reală".
„Această organizație nu cere nimic Serbiei, dar poate oferi mai mult decât cerem noi. Iar UE cere de la noi totul, dar deja nu mai sunt sigur ce ne oferă. BRICS este șansa noastră și o alternativă reală. Mă pronunț foarte clar ca Serbia să analizeze foarte bine toate posibilitățile BRICS și să coopereze cât se poate mai strâns cu țările membre ale organizației", a declarat Vulin, potrivit RIA - Novosti, citată de Rador.
Serbia a cochetat de-a lungul timpului cu integrarea în UE. Negocierile de aderare dintre Serbia și UE au fost deschise oficial în ianuarie 2014. Pentru atingerea obiectivului, administrația de la Belgrad a implementat diverse reforme în domeniul justiției, dar și al economiei și protecția mediului.
Totuși, aderarea Serbiei la UE este un proces îngreunat din cauza tensiunilor cu Kosovo, care și-a declarat independența în 2008. Însă, deși nu e stat membru UE, Serbia are o relație destul de strânsă cu UE, pe diverse paliere: statul condus de către Aleksandar Vucic are mai multe acorduri comerciale semnate cu UE și primește fonduri de preaderare.