Ce-ar însemna pentru clădirile din București dispariția zonelor protejate. Cazul casei din centrul Capitalei la care pompierii n-au putut ajunge

Luni, 06 Februarie 2023, ora 18:07
5036 citiri
Ce-ar însemna pentru clădirile din București dispariția zonelor protejate. Cazul casei din centrul Capitalei la care pompierii n-au putut ajunge
Blocul "răsărit" în centrul Bucureștiului, care a împiedicat accesul pompierilor la un incendiu FOTO Facebook/ Bogdan Jitea

Regulamentul de construire în zona istorică a orașului București ar putea fi atacat în instanță de către Toni Greblă, prefectul Capitalei numit de PSD, care amenință cu acest demers după o presupusă dispută cu primarul Nicușor Dan.

Este vorba despre PUZ-urile zonelor protejate, cu precădere cele din zona centrală a Capitalei, care interzic cu desăvârșire ridicarea de construcții noi printre imobilele șubrezite de timp și într-un spațiu extrem de limitat. Construcții de acest tip au apărut după 1989 în București, prin aprobarea de autorizații de construire în mandatele precedenților primari generali.

Nicuşor Dan a anunțat sâmbătă, 5 februarie, că prefectul municipiului Bucureşti ar intenţiona să atace în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor.

Motivaţia ar fi, conform edilului, aceea că ”există suspiciuni în diverse medii” cu privire la acest document.

Diverse voci arată că demersul neașteptat al lui Toni Greblă, fost senator PSD, vine la presiunea mafiei imobiliare, deranjată că nu mai poate ridica construcții suspecte după suspendarea PUZ-urilor la inițiativa lui Nicușor Dan.

Un specialist readuce în atenție, în contextul dezastrului natural din Turcia, un caz petrecut acum câțiva ani în zona centrală a Bucureștiului, la doar un kilometru de Piața Universității.

"Bloc construit între blocuri în zona istorică protejată din spatele Bulevardului Elisabeta, colț cu Piața Mihail Kogălniceanu. Acum câțiva ani, a fost un incendiu la casa din dreapta imaginii.

Pompierii nu au putut intra din cauza lipsei de spațiu, zona aia îngustă care a rămas între blocuri fiind blocată de mașini. Dacă înainte de ridicarea sa se putea intra și dinspre Elisabeta și dinspre Plevnei, acum nu mai este posibil, întrucât noul bloc a fost ridicat chiar pe calea de acces.

La acest moment, blocul dintre blocuri nu poate intra în legalitate din cauza regulamentului zonei istorice a Bucureștiului. Zilele astea, prefectul pesedist Toni Greblă (fostul judecător de la CCR care a fost înlăturat din funcție din cauza unui dosar care implica trafic de struți în Rusia) intenționează să atace în instanță acest regulament, care, conform legii, va fi suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară.

Asta înseamnă că dispare regimul de protecție al zonelor istorice și toate clădirile problematice - dar și proiectele în stand-by - vor intra în legalitate. Așadar, și blocul dintre blocuri de la Kogălniceanu va primi în sfârșit autorizație, vor fi predate apartamentele noilor proprietari, care bineînțeles că vor veni cu autoturismele personale ce trebuie să fie parcate. E de prisos de spus că blocul dintre blocuri nu a fost prevăzut cu parcare - nici nu ar avea unde, că e între blocuri", arată Bogdan Jitea într-o postare pe Facebook.

Eveniment Quarterly Report

Explicația lui Mircea Geoană pentru scepticismul generalizat: ”Nu e legat de capacitatea noastră de a scrie strategii”
Explicația lui Mircea Geoană pentru scepticismul generalizat: ”Nu e legat de capacitatea noastră de a scrie strategii”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut luni, 2 octombrie, un discurs la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești....
Primele discuții între PSD și PNL privind liste comune la alegerile din 2024. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Primele discuții între PSD și PNL privind liste comune la alegerile din 2024. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles luni, 2 octombrie, că PSD și PNL urmează să aibă în următoarea ședință a coaliției de guvernare o discuție despre posibilitatea listelor...
#bucuresti mafie imobiliara, #Toni Grebla, #regulament zone protejate, #cutremur Turcia , #cutremur