Bucureștiul nu mai figurează în topul orașelor în care românii sunt mulțumiți să locuiască. Explicațiile unui specialist

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 22:08
3299 citiri
Bucureștiul nu mai figurează în topul orașelor în care românii sunt mulțumiți să locuiască. Explicațiile unui specialist
Bucureștiul nu mai este în topul preferințelor românilor FOTO: Unsplash.com

Bucureștiul nu mai figurează în topul preferințelor românilor, atunci când vine vorba despre satisfacția orașului în care trăiesc.

Potrivit unui sondaj recent privind calitatea vieții din localitățile urbane din România, nivelul de mulțumire depășește 90% în doar nouă orașe din țară, iar Capitala nu este inclusă. Și aici ne referim la Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Brașov, Drobeta Turnu Severin, Timișoara, Sighișoara, Slatina și Iași.

Pentru Ziare.com, sociologul Gelu Duminică a dat explicații.

Bucureștiul nu are o imagine pozitivă

"Acest studiu se referă strict la satisfacția oamenilor de a trăi în respectivul oraș. Adică să înțelegem de la început că e total diferit de dorința de a te muta.

În momentul de față, sunt alte câteva orașe care beneficiază de o continuă dezvoltare, dar și de o imagine pozitivă. Și aici mă refer la Cluj, Alba Iulia, Oradea etc. Orașe care s-au dezvoltat foarte mult în ultimul an", a explicat sociologul.

Știrile negative din București circulă mult mai ușor

"Imaginea Bucureștiului este una preponderent negativă. Un oraș aglomerat, dificil, unul în care nu se investește suficient în infrastructură, un oraș plin de gropi și așa mai departe.

Dar cu toate acestea, Bucureștiul este cel mai dezvoltat oraș din România, din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, este Bucureștiul

Bucureștiul este foarte vizibil la nivel de politică și la nivel de informație. Câte știri negative din Cluj, Oradea sau Alba auzim zi de zi. Mult mai puține. În schimb, dacă în București se oprește tramvaiul și e o linie de tramvai este în reparații, cu siguranță toată lumea va afla despre asta", spune Gelu Duminică.

Informația nu are întotdeauna efecte benefice

"Ambuteiajele din București sunt mult mai puține decât cele din Cluj. Însă această informație nu este așa răspândită. Care este motivul? Presa centrală, organele de forță, toată politica se face în Capitală. Mai exact, "ora exactă se dă în București".

Este vorba despre o vizibilitate mult mai mare a Capitalei, o vizibilitate care aduce cu sine și beneficii și deservicii. Lumea cum află tot ce se întâmplă aici negativ, își face o impresie tot negativă.

Informația nu are întotdeauna efecte benefice. Ci și efecte de etichetare. Atunci când primești o informație, ca de exemplu că în București este mereu aglomerat, că e mereu în construcții, tu reacționezi ca atare, adică nu mai poți să fii mulțumit de orașul respectiv", spune Gelu Duminică.

Unde duce lipsa investițiilor

"În paralel, primești o informație că în Cluj sunt multe petreceri și orașul e foarte dezvoltat, e normal că îți vei face o impresie bună. Și vrei să mergi către zona aceea. Și adevărul e că în Cluj s-a și investit foarte mult, mai ales în zona de entertainment. În București nu s-a mai investit. Dezbaterile pentru București au audiență națională, pentru Cluj nu au.

Trebuie să punem în balanță tot ceea am spus, atunci când vrem să comparăm. Într-adevăr, în București nu s-a mai făcut mare lucru, dar aceasta este o altă discuție", a concluzionat Gelu Duminică.

Citește și:
Român, acuzat că și-a ucis colegul cu o sabie, achitat de judecătorii elvețieni. Bărbatul a primit daune morale uriașe: ”Suntem departe de dovada vinovăției”
Român, acuzat că și-a ucis colegul cu o sabie, achitat de judecătorii elvețieni. Bărbatul a primit daune morale uriașe: ”Suntem departe de dovada vinovăției”
Decizie neașteptată a judecătorilor din Elveția în cazul unei crime al cărei principal suspect a fost un cetățean român. Omorul s-a petrecut în anul 2018, iar românul a fost acuzat...
Modul inedit în care doi români, soț și soție, au ales să câștige bani în Germania. „Pur și simplu nu există nimic de muncă în România”
Modul inedit în care doi români, soț și soție, au ales să câștige bani în Germania. „Pur și simplu nu există nimic de muncă în România”
Îmbrăcați amândoi în hainele lui Charlot, cel mai faimos personaj interpretat de celebrul actor american Charlie Chaplin în filmul „Vagabondul”, Maria, o româncă de 28 de ani, și...