Primarul Capitalei, despre „haosul urbanistic”: „Avem corupție imobiliară și niciun corupt”. Cum ar putea deveni aerul din București „respirabil”

Vineri, 02 August 2024, ora 21:44
4391 citiri
Primarul Capitalei, despre „haosul urbanistic”: „Avem corupție imobiliară și niciun corupt”. Cum ar putea deveni aerul din București „respirabil”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că haosul urban generează poluarea în Capitala Facebook/Nicușor Dan

Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că sursa principală a poluării este „dezvoltarea urbană” haotică din utimii 20 ani. Nicușor Dan a dat de înțeles că haosul urbanistic nu ar fi existat, dacă „Parchetul” nu ar fi tolerat neregulile în construcții, sesizate de-a lungul timpului.

„Există acest echilibru între autoritatea locală şi autoritatea naţională. Mie nu mi-a plăcut deloc acest proiect. Să vedem ce atribuţii au unii şi ce atribuţii au alţii. Dacă ne uităm la poluare, sursa poluării din Bucureşti este dezvoltarea urbană haotică din ultimii 20 de ani şi aici responsabilitatea uriaşă revine unor instituţii ale statului care nu au controlat această dezvoltare: Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectul, Parchetul chiar, pentru că avem o corupţie imobiliară şi nu avem niciun corupt, Agenţia pentru Protecţia Mediului - toate astea sunt instituţii ale statului naţional, nu ale autorităţii locale. Noi am pierdut, de exemplu, sute de hectare de spaţiu verde. Probabil că 1.400-1.500 de hectare de spaţiu verde au fost pierdute între 1989 şi 2020", a spus Nicuşor Dan, vineri, la Digi24.

Cum poate avea Capitala aer respirabil

Întrebat despre soluţiile care pot asigura un aer curat în Capitală, Nicuşor Dan a răspuns: "În primul rând, nu trebuie să mergem spre mai rău decât este acum, pentru că modul în care se construieşte şi autorizaţiile date de primăriile de sector şi modul în care instituţiile pe care le-am enumerat nu reacţionează nu fac decât să mergem în mai rău".

El a precizat că printre soluţiile identificate de Primăria Capitalei pentru un aer curat se numără modernizarea transportului public, studii de fezabilitate pentru semaforizare inteligente, "radiale" pentru a putea folosi autostrada de centură, reabilitarea sistemului centralizat de încălzire, amenajarea spaţiilor verzi.

Referitor la posibilitatea scăldatului în Dâmboviţa sau în lacurile din Capitală, Nicuşor Dan a spus: "Calitatea apei Dâmboviţei este bună. Pe Dâmboviţa, problema este cu accesul, pentru că sunt acele dale, cuva mare de beton care defineşte din anii '70 Râul Dâmboviţa, şi cei de la Apele Române, din motive tehnice, insistă să rămână, pentru ca, în ipoteza unei inundaţii, râul să fie bine canalizat spre ieşirea din Bucureşti. În privinţa lacurilor... Istoric, s-a înotat în Bucureşti. Au fost ştranduri pe acele maluri de lac. Acolo, din păcate, e o chestiune de mulţi ani pentru că (...) se deversează, s-a permis construirea a nenumărate ansambluri rezidenţiale care deversează în lac şi atunci, până când o să rezolvăm această problemă de deversare, o să mai dureze".

Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
În București, dezvoltatorii imobiliari nu mai au spațiul de manevră de odinioară, ajungând să construiască în zonele limitrofe din Ilfov, unde autorizațiile sunt mai ușor de obținut....
Nicușor Dan speră într-o majoritate parlamentară de dreapta: „Faptul că partidele mai mici nu au reuşit să fie prinse în nişte alianţe, cred că este un eşec al dreptei”
Nicușor Dan speră într-o majoritate parlamentară de dreapta: „Faptul că partidele mai mici nu au reuşit să fie prinse în nişte alianţe, cred că este un eşec al dreptei”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, 15 septembrie, despre rezultatul alegerilor parlamentare, că speră ca partidele de dreapta, plus UDMR, să poată să formeze o majoritate....
#Bucuresti, #dezvoltare urbana, #NIcusor Dan, #poluare, #coruptie , #Bucuresti
  1. La doar 15 ani s-a sinucis în Penitenciarul Oradea. De ce era minorul după gratii
  2. A fost prins bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. Îl critica frecvent pe fostul președinte pe rețelele sociale
  3. Ciclonul Boris care a lovit România face prăpăd în alte două țări europene: Un mort, patru dispăruţi și mii de persoane evacuate
  4. Lista câștigătorilor la premiile Emmy. Victorie istorică pentru "Shogun". Jodie Foster la primul trofeu de televiziune
  5. Cum comentează Kamala Harris și Joe Biden ceea ce pare să fie o nouă tentativă de asasinare a lui Donald Trump
  6. Banca Centrală a Rusiei a prescris „terapie de șoc” pentru economia de război a lui Putin
  7. De unde au învățat românii să ofere bacșiș. Explicația istoricului Ioan Aurel Pop: „E o cultură care a ajuns la limite inacceptabile"
  8. Soldații ruși care fug de războiul din Ucraina: „Mâinile mele sunt pătate cu sânge“
  9. MAE, atenționare de călătorie pentru Belgia. Proteste de amploare anunțate în capitală
  10. Alertă în zona Moldovei. Meteorologii au anunțat ploi torențiale în mai multe județe