Munţi de gunoaie pe câmpurile de lângă Bucureşti

Autor: Cristian Gherasim (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Luni, 29 Mai 2023, ora 21:00
2786 citiri

Cum scapi de betoanele şi asfaltul capitalei şi aştepţi verdele crud de primăvară al câmpurilor şi pădurilor de la nord de Bucureşti te loveşte o imagine dezolantă: munţi de moloz şi de gunoaie de tot felul.

Venind dinspre Bucureşti înspre satul Samurcaşi din comuna Crevedia, pe drumul ce taie câmpul pe care odata se aflau arborii seculari ai Codrilor Vlăsiei, vei vedea în loc de borne kilometrice saci de gunoaie aruncaţi pe marginea drumului, impreună cu anvelope uzate, mobilă putrezită, cartoane, şi gunoaie menajere.

Imaginea devine şi mai tristă atunci când te opreşti si arunci un ochi mai atent la ce se ascunde în şanţurile de pe margine şoselei – adevărate gropi de gunoi, munţi de gunoaie care îşi aliniază vârfurile cu nivelul carosabilului. Iar dacă nu te-ai săturat de aceşti Matterhorni de moloz, intră în pădurea Râioasa de lângă, decimată de tăierile ilegale din ultimii ani şi care încet se transformă şi ea în veritabilă groapă de gunoi.

Imaginea devine şi mai contrastantă datorită pâlcurilor de case moderne şi nou construite unde mulţi bucureşteni au evadat în speranţa de a fi departe de poluarea şi zgomotul capitalei. Reclamele dezvoltatorilor imobiliari promit locuinţe fix lângă pădure. Noii locatari însă vor putea lua în primire cu privirea şi gunoaiele aruncate peste tot prin jur, multe aduse nu doar de localnicii satelor învecinate, dar şi de firme din Bucureşti pentru a evita diferite taxe de colectare sau provenind chiar de la construcţia caselor în care acum ei se mută.

Locatarii au sesizat primarul comunei Crevedia care după spusele acestora nu a luat nicio măsură. În absenţa încă a unei reţele de apă curentă, majoritatea folosesc puţurile de adâncime, temându-se însă că şi gunoiul din jur ar putea polua pânza freatică.

Contactat de Deutsche Welle, primarul Petre Florin ne-a spus că Primăria strânge gunoaiele, dar în spatele lor vin alţii şi iar aruncă. “Toţi vin la primar să le rezolve problemele, dar nu le putem rezolva pe toate”, ne-a spus domnul Florin.

“Poliţie nu avem în localitate. Abia există un echipaj la şase, şapte localităţi. Vin camione din localităţile din jur, descarcă basculanta cu gunoi şi apoi fug. Nu am ce să le fac. L-am oprit pe unul şi apoi a chemat poliţia să-mi facă dosar penal că l-am oprit fără drept pe şosea”, ne-a mai declarat domnul primar.

Situaţia pare să se extindă şi către arderea ilegală de deşeuri pe câmpurile din apropiere, locuitorii din zonă reclamând în mod repetat un fum gros. Domnul primar este de părere că situatia a fost rezolvată. “Pe aceştia i-am anihilat”, ne-a spus el.

Mai mult, locatarii au spus că au contactat şi Garda de Mediu, autoritatea statului direct responsabilă cu prevenirea acestor probleme fără însă a fi primit vreun raspuns şi fără a se fi luat vreo măsură.

Situaţia din zona comunei Crevedia nu este singulară. Devine chiar un caz de normalitate dacă luăm în considerare faptul că ea reprezintă un mic exemplu din multele existente în jurul capitalei. Nu există aproape sat, comună sau mic oraş din zona limitrofă capitalei care să nu se confrunte cu astfel de probleme, probleme pe care autorităţile locale dar şi cele centrale par că nu le pot rezolva.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Bucuresti, #gunoaie, #Romania, #gunoaie bucuresti, #munti de gunoaie , #stiri sociale