Bugetul pe anul 2022, în linie dreaptă. Cum vor fi împărțiți banii

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 13:34
1482 citiri
Bugetul pe anul 2022, în linie dreaptă. Cum vor fi împărțiți banii
Prim-ministrul Nicolae Ciucă FOTO Facebook/ Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni, 20 decembrie, că guvernul va aproba un buget ''echilibrat'', ''responsabil'' şi ''realist'', capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung.

"Astăzi, pe masa Guvernului, avem cea mai importantă legislaţie din perspectiva efectelor sociale şi economice, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Vom aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. Bugetul pentru 2022 răspunde atât aşteptărilor imediate, cât şi unei viziuni de dezvoltare şi oportunităţilor viitoare ce au scop o viaţă mai bună pentru cetăţenii României", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei Cabinetului pe care îl conduce.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de luni proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că proiectul legii bugetului pe 2022 este construit pe investiţii de 7% din PIB şi vine cu foarte multă provocare pentru toţi miniştrii.

"Luni vom prezenta proiectul legii bugetului aşa cum a fost aprobat de Guvern. Vă rog să-mi permiteţi să nu comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB. Pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, la fel ca la orice buget, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare în faţă pentru toţi miniştrii", a spus Câciu.

Totodată, Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pentru 2022 se stabileşte la venituri în sumă de 99,557 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă similară, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, conform proiectului publicat duminică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Potrivit sursei citate, sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale are prevăzute venituri în sumă de 177,877 milioane lei şi cheltuieli de 138,928 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 38,949 milioane lei.

Pe de altă parte, bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 2,049 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 2,049 miliarde lei la credite bugetare şi în sumă de 2,055 miliarde la credite de angajament.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, instituit prin Legea nr.200/2006, are prevăzute venituri în sumă de 1,646 miliarde lei şi cheltuieli de 71,83 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 1,574 miliarde lei.

Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#buget 2022, #guvern, #nicolae ciuca , #stiri politice