Parlamentul a adoptat bugetul pentru 2023. Ciucă: „Este un buget realist, echilibrat”; USR: „Pune gaz pe focul scumpirilor”

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 17:11
3663 citiri
Parlamentul a adoptat bugetul pentru 2023. Ciucă: „Este un buget realist, echilibrat”; USR: „Pune gaz pe focul scumpirilor”
Bugetul a trecut fără probleme la vot FOTO Facebook / Camera Deputaților

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri, 14 decembrie, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2023, cu 251 voturi „pentru”, 115 voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după vot, în plen, că este pentru prima oară în România când bugetul este aprobat înainte de jumătatea lunii decembrie şi că este „un buget realist”. Totodată, Legislativul a adoptat miercuri proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe anul viitor.

„Doresc să vă mulţumesc foarte mult pentru dezbaterea bugetului de stat, pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să avem bugetul aprobat. E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a afirmat Nicolae Ciucă, în plenul reunit de miercuri al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Au fost votate inclusiv amendamente AUR

Printre acestea s-a regăsit inclusiv amendamentul potrivit căruia „suma de 219.994 mii lei se va suplimenta cu 7.000 mii lei destinaţi Programului multianual de burse identitare acordate elevilor români care studiază integral sau unele materii în limba română în şcolile publice din Ucraina (cl. V-VI), neluaţi în calcul de către Departamentul Românilor de Pretutindeni în momentul formulării propunerilor pentru proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2023”.

Totodată, s-a votat și un amendament pentru alocarea a 2.5 milioane de lei pentru lucrările de finisare şi dotare a grădiniţei şi camerelor de cazare pentru tinerii de peste 18 ani veniţi din casele de copii organizată de Parohia Ortodoxă Română Zona Tipografilor, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Timişoara, precum și acordarea a 3.378 mii lei pentru biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din localitatea Cetăţuia, comuna Puieşti, judeţul Vaslui.

Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2023 au fost aprobate de Guvern la finalul săptămânii trecute.

În ce privește bugetul alocat sportului românesc, acesta a crescut pentru 2023 la 581,5 milioane de lei, de la 521,5 milioane de lei.

Totodată, Consiliul Fiscal a apreciat drept probabilă încasarea unor venituri mai mici comparativ cu ţintele asumate în proiectul de buget, de circa 11,3 miliarde de lei, reprezentând circa 0,73% din PIB.

USR: Un buget mincinos, inflaționist

Imediat după votul din parlament, liderul USR Cătălin Drulă a anunțat că formațiunea sa a votat împotriva proiectului de lege, pe care îl cataloghează drept „mincinos” și „inflaţionist”.

„Am votat împotriva acestui buget. Un buget mincinos, un buget inflaţionist, un buget care va pune gaz pe focul scumpirilor care se întâmplă în fiecare zi. Un buget făcut de speciali, un pensionar special, aici, cu 43.000 de euro. Am înţeles că aţi pus, domnule Ciucă, prin prefect, să fie date jos acele panouri puse de societatea civilă în care se vorbea despre pensia dumneavoastră specială la 55 de ani, de 43 de mii de euro pe an. Un buget construit pe creşteri de taxe”, a declarat Cătălin Drulă, miercuri de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.

PNL, peneliştilor, unde vă este liberalismul? Unde vă este liberalismul? Unde e programul de guvernare în care aţi promis că nu o să fie creşteri de taxe? Un buget mincinos. Vom avea un deficit mai mare, ne vom împrumuta pentru speciali şi pentru privilegiaţi, pentru îmbuibaţi. Am votat cu sete împotriva acestui buget al specialilor”, a mai spus Drulă.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#buget 2023, #vot buget Parlament, #USR, #PNL, #PSD , #lege