Cum arată bugetul pentru anul 2024. Ministrul Finanțelor: ”Zero creşteri de taxe şi impozite/ Banii pentru pensii au fost cuprinşi”

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 16:31
2731 citiri
Cum arată bugetul pentru anul 2024. Ministrul Finanțelor: ”Zero creşteri de taxe şi impozite/ Banii pentru pensii au fost cuprinşi”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş FOTO Facebook/ Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a avut luni o discuţie cu deputaţii PNL pe bugetul pe 2024, el afirmând că banii pentru pensii, atât majorarea cu inflaţia, la 1 ianuarie, cât şi recalcularea din septembrie, au fost cuprinşi în buget, şi urmează o decizie pe majorarea salariilor profesorilor. Ministrul a precizat că va fi anul cu zero creşteri de taxe şi impozite. La rândul lui, deputatul PNL Florin Roman a declarat că în urma discuţiilor, grupul parlamentar liberal va vota acest buget. ”Bugetul de stat urmează să fie aprobat în parlament până în 22 decembrie”, mai spune Roman.

Marcel Boloş a declarat că au fost discutate liniile mari ale bugetului pentru anul 2024, prima componentă de buget fiind cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie, pentru prinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-a menţionat în cadrul şedinţei, pentru a avea siguranţa surse de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli. ”Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea cât şi recalcularea pensiilor, au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024”, a spus Boloş la Parlament. El a precizat că al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, ”urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare, sau majorare a salariilor profesorilor, în zilele următoare, şi să aibă din acest punct de vedere o decizie finală”.

”Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a spus ministrul Finanţelor. Marcel Boloş a mai spus că cel de al treilea lucru discutat cu grupul parlamentar al PNL este cel cu privire la investiţii, mai ales cele din bugetul de stat pentru programul Anghel Saligny, decizia fiind ca acest program să fie susţinut în anul 2024, fiind vorba de proiecte de infrastructură folositoare pentru ceea ce înseamnă comunităţile locale.

”Al patrulea lucru este cel cu privire la Pilonul II de pensii, mai ales solicitarea potrivit căreia să evităm orice discuţii pentru ceea ce înseamnă impozitarea progresivă sau orice tipuri de impozitare a contribuţiei la pilonul 2 de pensii, PNL rămânând un aparator al pilonului 2 de pensii şi al susţinerii tuturor celor care contribuie la Pilonul 2, a mai spus Boloş. El a precizat că ”discuţiile au fost concentrate asupra elaborării bugetului de venituri şi cheltuieli, pe partea de venituri unde anul 2024”. ”Aşa cum se cunoaşte, va fi anul cu zero creşteri de impozite şi taxe, deci va fi un an în care vom beneficia de predictibilitate, pentru ceea ce înseamnă bugetul şi execuţia bugetară şi mediul de afaceri va putea să îşi ia în calcul un plan de afaceri cu elemente de predictibilitate şi stabilitate”, a precizat Boloş.

Deputatul PNL Florin Roman a subliniat că ”în urma consultărilor şi discuţiilor cu domnul ministru al finanţelor, au concluzionat câteva componente liberale extrem de importante pentru care vor vota, în unanimitate, acest buget”. Liberalul a precizat pe Facebook că ”ministrul Finanţelor Publice, Marcel Ioan Bolos, a obţinut susţinerea deputatilor liberali pentru votul pe bugetul de stat pe anul 2024, întrucât proiectul prevede cerinţele PNL: Zero taxe şi impozite noi în 2024, solicitare PNL acceptată, continuarea investiţiilor de pe programul naţional liberal “Anghel Saligny”, solicitare PNL acceptată, sumele prevăzute în buget pentru plata pensiilor majorate - solicitare PNL acceptată, bugetate sumele pentru creşterile salariale din educaţie şi finanţarea posturilor pentru medici rezidenţi - solicitare PNL acceptată, PNL rămâne garantul şi gardianul Pilonului II de pensii - solicitare PNL acceptată”. ”Bugetul de stat urmează să fie aprobat în parlament până în 22 decembrie”, mai spune Roman.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Noi îmbunătățiri la sistemul e-Factura. Anunțul Ministerului de Finanțe după reclamațiile contribuabililor
Noi îmbunătățiri la sistemul e-Factura. Anunțul Ministerului de Finanțe după reclamațiile contribuabililor
Marcel Boloş a anunțat miercuri, 21 februarie, că Ministerul Finanţelor (MF) lucrează la o aplicaţie simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi. Potrivit unui...
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
#buget romania 2024, #Marcel Bolos, #taxe impozite, #pensii , #buget