Cum s-a îngrășat morbid aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 03:20
7230 citiri
Cum s-a îngrășat morbid aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Aproape fiecare ministru a cerut o suplimentare a portofoliului pe care îl conduce FOTO Facebook / Guvernul României

În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a declarat că de la 1 iulie angajările vor fi suspendate, numărul a ajuns la cel mai mare nivel de după 2010.

Luni, 23 mai, premierul Nicolae Ciucă a aprobat o Hotărâre de Guvern (HG) prin care numărul de posturi din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost suplimentat de la 1407 la 1943. Pe lângă aceștia au mai fost create 8 noi posturi de secretar de stat. În urmă cu doar două săptămâni, Executivul dădea încă un HG pentru creșterea angajaților de la ministerul Digitalizării de la 271 la 358, iar anterior ministerul Mediului a fost umflat cu încă 63 de angajați.

Criză de personal versus interes de partid

Întrebat dacă există într-adevăr o criză de personal în cadrul ministerelor, fostul ministru USR al Economiei a explicat pentru Ziare.com că instituțiile sunt căpușate de diferite persoane aduse de un ministru sau altul.

„Dimpotrivă, și o să vă zic de ministerul pe care l-am condus eu timp de 8 luni de zile. Am propus o tăiere a organigramei cu 30% și a funcțiilor de conducere cu 40%. Sunt foarte stufoase aceste organigrame, ministere mamut care nu fac mare lucru, dar sunt pline de oameni care au fost aduși de lideri și miniștri. Cum încerci să te atingi de cineva, nu poți pentru că << ăsta e omul lui x, ăsta a fost a lui y >> . Fiecare ministru care a venit și-a adus oamenii lui, lăsându-i pe ceilalți în pace pe cei vechi. Pur și simplu îi lasă acolo”, a declarat Năsui, adăugând că adesea concursurile de angajare în diferite ministere sunt trucate.

Peste 5.000 de bugetari noi pe lună

Conform unor statistici publicate pentru luna martie, în ultimele șapte luni statul român a angajat peste 34.000 de bugetari, însemnând aproximativ 5.000 de angajați pe lună. Concret, datele ministerului de Finanțe arată că în luna septembrie 2021 erau angajați la stat 1.233.386 de persoane, pentru ca mai apoi, în martie, numărul să crească la 1.267.973.

Creșterea numărului de angajări s-a putut observa în aproape toate ministerele conduse de premierul Nicolae Ciucă, care a emis Hotărâri de Guvern privind organizarea și funcționarea unor ministere precum Tineretul, Finanțele, Munca, Transporturile, Familia, Sănătate sau Proiectele Europene. De exemplu, ministerul Sănătății a fost umflat cu 65 de posturi, Finanțele cu 286, iar Transporturile cu 69.

Salarii și sporuri pe nimic

Deși ministerul Familiei și Tineretului și Egalității de Șanse a fost creat odată cu intrarea PSD la guvernare, ministrul Gabriela Firea a cerut nu mai puțin de 298 de angajați doar pentru funcționarii publici.

Claudiu Năsui mai susține că o bună parte a angajaților din ministere sunt aduși doar să „schimbe hârtii”, în timp ce sporurile le asigură venituri considerabil mai mari față de angajații din privat.

„Asta e altă tragedie. Deși sunt sute, oamenii nu muncesc. Adică dacă tu le ceri să facă ceva, ei fiind aduși de alte partide în trecut, nu ai pe ce să te bazei”, adaugă fostul ministru.

Conform structurii salariilor bugetarilor, în decembrie anul trecut un angajat din administrația publică avea un salariu mediu net de peste 5.100 de lei net, în timp ce, conform datelor INS, un salariat în mediul privat a câștigat în medie 3.800 de lei. Discrepanța ar putea fi însă și mai mare, dacă punem la calcul și diferitele sporuri.

„Salariul mediu de la stat este în medie cu 2.000 de lei pe lună mai mare decât cel din privat. Ei justifică lucrul acesta spunând că sunt oameni mult mai bine pregătiți decât în privat. Ce se întâmplă e că ei își iau doctorate, își iau masterate și tot adună sporuri astfel încât să-și crească salariul de bază”, a mai relatat Claudiu Năsui.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
#bugetari ministere, #angajati ministere, #Guvernul Romaniei, #nicolae ciuca , #stiri Nicolae Ciuca