Liberalul care susține reducerea de personal în rândul bugetarilor. „Dacă întrebați angajații s-ar putea să le fie greu să completeze o fișă de activitate”

Joi, 13 Aprilie 2023, ora 08:09
4338 citiri
Liberalul care susține reducerea de personal în rândul bugetarilor. „Dacă întrebați angajații s-ar putea să le fie greu să completeze o fișă de activitate”
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan FOTO Facebook/ Ilie Bolojan

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că numărul de angajați ar putea fi redus în multe instituții ale statului și că economia privată ar putea să-i preia, pentru că în companiile private ar fi deficit de personal.

El mai spune că vârsta pensionarilor „speciali” ar trebui crescută și că această coaliție are suficientă legitimitate să „corecteze aceste acumulări cronice negative”, potrivit digi24.ro.

„Este o evidență care nu poate fi contestată că în multe instituții ale statului român, personalul este supradimensionat. Dacă vă apucați să întrebați angajații Autorității Electorale Permanente, de exemplu, ce au făcut în ultimii doi ani, între 5 și 10 angajați per județ în România s-ar putea să le fie greu să completeze o fișă de activitate”, a spus Bolojan, potrivit sursei citate

„Analizând obiectiv fiecare instituție, cred că reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună. Pe de o parte, economia privată în aproape toate marile orașe unde sunt concentrate și instituțiile publice are un deficit de locuri de muncă și piața privată, în acest moment, ar putea prelua acești angajați. Pe de altă parte, cheltuielile ar scădea. Nu în ultimul rând, în interiorul institițiilor publice, competența, munca și o altă abordare în serviciul cetățenilor ar fi stimulate”, a explicat el.

Reprezentanții guvernului vor să reducă cheltuielile de la bugetul de stat cu 20 de miliarde de euro.

Printre măsurile luate în calcul pentru a ajunge la această sumă este luată în calcul „ajustarea” salariilor bugetarilor. De asemenea, unii dintre miniștri au vorbit și despre reducerea numărului de bugetari. S-a mai vehiculat și blocarea angajărilor la stat, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.

„Ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat recent ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Analistul fiscal Adrian Negrescu a explicat pentru Ziare.com ce măsuri ar putea să ia Guvernul pentru a „face rost” de bani la buget. Expertul fiscal este de părere că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate.

Adrian Negrescu consideră creşterea TVA o „măsura de urgenţă care ar putea salva bugetul statului”.

„Un lucru este sigur. Statul nu va umbla la salariile bugetarilor, pentru ca urmează un an electoral 2024 şi politicienii nu vor să îşi afecteze uriaşul bazin electoral format din cei 1,3 milioane de bugetari şi familiile lor”, a declarat Adrian Negrescu.

Specialistul este de părere că vor fi alte variante de a aduna bani la bugetul de stat.

„Probabil Guvernul va tăia din cheltuielile deşănţate cu bunurile şi serviciile, acolo unde am asistat la o creştere de 23% în primele două luni şi de la cheltuielile cu subvenţiile. În condiţiile în care preţurile la energie şi gaze, pe pieţele europene, au scazut sub nivelul plafonării din România, eliminarea pragurilor ar putea reprezenta o sursă de finanţare nesperată pentru cheltuielile statului.

În plus, mai mult ca sigur, vom vedea tăieri masive de la sumele alocate proiectelor europene, inclusiv din PNRR, în condiţiile în care nu vom respecta calendarul reformelor, astfel că multe proiecte vor fi amânate pentru 2024”, a adăugat Adrian Negrescu.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#bugetari, #reducere personal bugetar, #ilie bolojan , #stiri Ilie Bolojan